Słuchaj nas online SUWAŁKI | EŁK

Opiekun pszczół

20.12.2018

 

Miód jest ważną częścią kuchni staropolskiej, przed wieki był także jedynym słodzikiem. Gatunków tego „płynnego złota” jest bardzo dużo. Piotr Piłasiewicz, bartnik z Bractwa Bartnego był w czwartek (20.12.18) gościem Radia 5. Bartnik to inaczej pszczelarz, osoba, która opiekuje się pszczołami. Zajmuje się przygotowaniem w rosnących drzewach i kłodach wciągniętych na drzewa, gniazda dla pszczół. W regionie są produkowane cztery gatunki miodu zarejestrowane jako produkty regionalne. Miód z barci różni się od tego z ula. Ma bogatszy skład pyłkowy oraz przedostają się do niego olejki eteryczne z drzew. Obecnie na terenie Puszczy Augustowskiej jest około 120 kłód bartnych i barci. Prowadzą je Wigierski Park Narodowy, Nadleśnictwo Augustów i Bractwo Bartne, którego członkiem jest Piotr Piłasiewicz.