Imieniny: Cecylii, Jonatana, Marka 22 listopada 2017

Na żywo: Suwałki  | Ełk 













ogłoszenia

Ogłoszenia

Odstęp


Lodówka, zamrażarka albo bigos

Foto: radio5.com.pl

Suwałki

– Zjadamy, zamrażamy, robimy bigos albo przygotowujemy tylko tyle jedzenia, ile potrzeba – mówią o świątecznych posiłkach suwalczanie, których we wtorek (18.04) spotkaliśmy na ulicach miasta. Pytaliśmy, co robią z żywnością, która została im po świętach. W wielu domach po Wielkanocy pozostaje bowiem sporo niezjedzonych przysmaków. Co zrobić, aby się nie zmarnowały?

Większość suwalczan, którzy zabrali głos w naszym sondażu zapewniała, że na święta przygotowuje wyłącznie tyle jedzenia ile zje. Niektórzy zamrażają resztki, a mięso wykorzystują do przygotowania bigosu. Wszyscy zapewniają, że nie wyrzucają jedzenia.

Przypomnijmy, że z pomysłem wykorzystania poświątecznych potraw wyszli organizatorzy akcji Podziel się Posiłkiem z Bezdomnym.  W 40 miastach w Polsce, w tym także w Suwałkach kierowcy charytatywnie zgodzili się odbierać jedzenie i przekazywać je osobom potrzebującym. Swój czas zaoferowało kilkuset kierowców, którzy jeżdżą od domu do domu, by odbierać pożywienie.  Smakołyki bezdomnym można przekazać jeszcze dziś i jutro. Wystarczy wypełnić formularz i czekać na wolontariusza, który odbierze to, co chcemy przekazać potrzebującym.

Autor: KS     Źródło: Radio 5Data: 18 kwietnia 2017

   
Tagi:

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Portal radio5.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach użytkowników.