Suwałki
Uczniowie Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach zostali finalistami XXII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności. Konkurs podzielony jest na kilka etapów – szkolny, regionalny i centralny. Uczniowie zakwalifikowali się do etapu centralnego i w czwartek (18.03) zmagali się z kolejnymi zadaniami konkursowymi. Dzięki dobremu przygotowaniu merytorycznemu, wytrwałości i miłości do gotowania Julia Waraksa, Natalia Rozenkiewicz, Filip Słabiński oraz Angelika Sidorek wygrali cenne nagrody rzeczowe, zwolnienie z części pisemnej egzaminu potwierdzającego ich kwalifikacje w zawodzie oraz indeksy na wyższe uczelnie w całym kraju. Celem olimpiady jest podniesienie poziomu kształcenia zawodowego, pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami produkcji żywności, konfrontacja możliwości uczniów z różnych szkół oraz nawiązanie współpracy pomiędzy placówkami.