Jak biesiadować, by nie odchorować

Konkurs Plastyczny OZDOBA WIELKANOCNA w przedszkolu nr 4 suwalki16 e1522215534245

Radio 5

Suwałki

Jajka, babka, kiełbasa, żurek – to potrawy bez których nie wyobrażamy sobie tradycyjnych świąt wielkanocnych. Wielkanocne śniadanie rozpoczyna dzień, a po Wielkim Poście niemal nie możemy doczekać się przygotowanych pyszności.

Dobrze, gdy potrafimy powiedzieć sobie stop gdy czujemy, że zjedliśmy za dużo. Częściej, rezygnujemy z objadania się gdy tak na prawdę jest już za późno, a nasz organizm sygnalizuje nam problem.

– Najczęściej to bóle brzucha, zgaga czy wzdęcia. Przejedzeniu często towarzyszy też ospałość i brak energii – tłumaczy Andrzej Tynecki, ordynator oddziału chorób wewnętrznych Szpitala Wojewódzkiego w Suwałkach.

Pamiętajmy, że przejedzenie, to nie tylko chwilowe dolegliwości, które miną i na które nie trzeba zwracać uwagi. Może mieć też o wiele poważniejsze skutki. Wtedy jedzenie nie staje się energią dla naszego organizmu, tylko dodatkowym obciążeniem. Najszybciej odczuwa to nasze serce. Pojawiają się dolegliwości ze strony układu krwionośnego czy wątroby.

Z nawykiem nadmiernego objadania się w święta warto zerwać – jak to zrobić, radzi doktor Tynecki.

Exit mobile version