Poświęcili pokarmy

03 04 21 swiecenie pokarmow suwalki 4

Radio 5

Suwałki

Jajka, chleb, kiełbasa i sól – to produkty, które znalazły się w wielkanocnych koszyczkach mieszkańców Suwałk. Dziś (03.04.21) – w Wielką Sobotę odbywa się tradycyjne święcenie pokarmów. Niektórzy święconkę wzbogacili też o ciasto, wędliny, czy słodkie baranki. Mimo, że mieszkańcy regionu coraz większe znaczenie przywiązują do wyglądu i estetyki koszyczka to najważniejsza pozostaje jednak symbolika.

Każdy pokarm niesie za sobą określone przesłanie. – Jajko jest symbolem nowego życia i zwycięstwa nad śmiercią, chleb to ciało Chrystusa, sól potrafi oczyszczać i odstraszać zło, a mięso zapewnia zdrowie i płodność – mówi ksiądz Lech Łuba.

W tym roku, ze względu na pandemiczne obostrzenia, święcenie koszyczków odbywa się częściej. Poświęcone w kościele pokarmy wierni spożywać będą w niedzielę – podczas uroczystego śniadania wielkanocnego.

Na stołach nie zabraknie też żurku, białej kiełbasy, bab i mazurków.

W Wielką Sobotę wierni trwają przy grobie Pańskim, rozważając mękę Chrystusa. Nie odprawia się mszy świętej. Czytane są teksty liturgii godzin. Po zachodzie słońca odbywa się liturgia wigilii paschalnej.


03 04 21 swiecenie pokarmow suwalki 4
Exit mobile version