Poznawali tajniki kuchni rosyjskiej

warsztaty eck

Ełk

Dania rosyjskie „od kuchni” poznawali dziś (22.10) uczestnicy warsztatów kulinarnych w Ełckim Cetnrum Kultury. To jeden z elementów wydarzenia Kultura/Natura/Ludzie realizowanego w placówce. Chętne osoby przygotowywały okroszkę – czyli chłodnik na bazie kwasu chlebowego, soljankę i pielmieni syberyjskie.

Wszystko pod okiem kucharza Grzegorza Chlebowicza, który widzi wiele cech wspólnych kuchni polskiej i rosyjskiej.

– Od Rosjan możemy się w kuchni wiele nauczyć – dodaje.

Warsztaty kulinarne to tylko jeden z elementów 4-dniowego wydarzenia wypełnionego licznymi atrakcjami.

– Jeszcze dziś (22.10) w Kinie ECK odbędą się dwa darmowe seanse filmowe, w sobotę zaś od rana nie zabraknie atrakcji dla najmłodszych. – mówi Marta Kosakowska z Ełckiego Centrum Kultury.

Dokładny harmonogram wszystkich wydarzeń znajduje się na stronie internetowej ECK. Wydarzenie Kultura/Natura/Ludzie odbywa się w ramach projektu „Razem – współpraca kulturalna na polsko-rosyjskim pograniczu”, realizowanego z partnerami z Sowiecka w Obwodzie Kaliningradzkim.

warsztaty eck
Exit mobile version