Jak osłodzić uczniom szkołę?

SAVE 20211102 125906

(zdj. Zespół Szkół nr 6 w Ełku)

Ełk

Jak połączyć przyjemne z pożytecznym? Odpowiedź na to pytanie znają nauczycielki z Zespołu Szkół nr 6 w Ełku Dorota Kozłowska i Anna Czyż. Ich inicjatywa pod hasłem „Przerwa na kawę” robi furorę na szkolnej stołówce.

Uczniowie „rolniczówki” – raz w miesiącu, podczas długiej przerwy – mogą zjeść pyszne ciasto i wypić kubek aromatycznej kawy, wrzucając do puszki symboliczne 2 złote. Akcja ma wymiar charytatywny, a jednocześnie pozwala uczniom rozwijać swoje kulinarne zdolności.

– Cukiernicy pieką ciasta, a uczniowie z technikum żywienia przygotowują kawę – mówi Radiu 5 jedna z pomysłodawczyń Dorota Kozłowska.

Jak zrodził się pomysł?

 

Pierwsza odsłona akcji miała miejsce w szkole pod koniec września – wówczas w stołówce królowały szarlotki. Podczas październikowej „Przerwy na kawę” można było skosztować ciast ze śmietaną i wiśniami.

Słodka długa przerwa tak przypadła uczniom do gustu, że inicjatorki wydarzenia już zapowiadają jego kontynuację. Jakie słodkości trafią na stoły w listopadzie?

 

Podczas pierwszej „Przerwy na kawę” udało się zebrać prawie 400 złotych. Pieniądze z październikowej zbiórki są jeszcze podliczane.

O tym, na jaki charytatywny cel trafią, zadecyduje samorząd uczniowski. Nauczycielki pomysłodawczynie proponują wsparcie Szlachetnej Paczki.

Exit mobile version