„Odczarowywali” dziczyznę

gotowanie ckr 3

Suwałki

Jak przygotować potrawy z dziczyzny, uczyły się dziś (25.11) panie z okolicznych kół gospodyń wiejskich w Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach. Warsztaty zorganizował Podlaski Urząd Marszałkowski i Zarząd Okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego w Suwałkach, który dostarczył jelenia, a szkolenie prowadziła znana z popularnego programu telewizyjnego Paulina Makarska. Jak mówiła, panie na początku były przerażone, ale później było już tylko lepiej. Zachęcała do eksperymentowania z dziczyzną i kuchennej odwagi w działaniu.
– Jeśli gospodynie przygotowują wieprzowinę i wołowinę, to i z dziczyzną nie będzie problemów – przekonywała.

Gospodynie nie kryły, że podeszły do szkolenia z pokorą. Jak wyjaśniała Zofia Tarasiewicz z Koła Gospodyń w podsuwalskim Krzywym, chociaż dziczyzny w regionie jest dużo, trudno ją nabyć, stąd brak doświadczenia i obawa o zepsucie produktu.  – Życie uczy jednak, że warto poznawać to, co nowe – mówiła.

Wojciech Zaniewski, łowczy Okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego w Suwałkach wyjaśniał, że w warsztatach chodzi o „odczarowanie” dziczyzny, czyli jej promocję i przywrócenie na domowe stoły. Teraz bowiem potrawy z dziczyzny można spotkać głównie w domach myśliwych i restauracjach. Zapewniał, że wbrew pozorom o dziczyznę nie jest trudno, bo mięso pozyskiwane jest w każdym kole łowieckim.

gotowanie ckr 3

Exit mobile version