Zimno za oknem? Te potrawy rozgrzewają najlepiej!

zdj

Przeszywający wiatr, zacinający deszcz, krótkie, szare dni… W naszej szerokości geograficznej jesień i zima potrafią nieźle dać w kość! Nic więc dziwnego, że większość z nas szuka przeróżnych sposobów na rozgrzanie. Ciepło najszybciej i najskuteczniej rozchodzi się od środka – warto zatem stawiać przede wszystkim na pyszne rozgrzewające potrawy i przekąski. Szukasz kulinarnych inspiracji w sam raz na okres jesienno-zimowy? Sprawdź nasze łatwe przepisy na słodkie dania na ciepło – pieczone jabłka, chrupiące gofry i niebanalna owocowa pizza z pewnością umilą Ci chłodne dni!

Pieczone jabłka – idealny deser na ciepło

Trudno o deser, który kojarzyłby się z jesiennym relaksem bardziej niż pieczone jabłka. To prawdziwa uczta dla zmysłów: dzięki wyrazistym dodatkom pachną, smakują i wyglądają one naprawdę nieziemsko. Co ważne, ich przygotowanie nie zajmuje wcale dużo czasu. Zacznij od wybrania kształtnych, krągłych owoców – najlepiej jak najbardziej symetrycznych i bez większych skaz na skórce. Dzięki temu nie tylko równo się upieką, ale też będą się pięknie prezentować przy podaniu. Następnie delikatnie odetnij górną część z ogonkiem i wydrąż każde jabłko, usuwając gniazdo nasienne i niewielką część miąższu.
Czym nadziać pieczone jabłka? Najlepiej przygotuj prostą mieszankę z ulubionych orzechów, drobnych bakalii (np. rodzynki, suszona żurawina czy pokrojone daktyle), hojnej ilości aromatycznego cynamonu i odrobiny cukru lub miodu. Przełóż jabłka do naczynia żaroodpornego i wypełnij je przygotowanym nadzieniem. Jeśli chcesz, by lekko skarmelizowały się na wierzchu, pokrop je podgrzanym nieco na patelni sokiem jabłkowym wymieszanym z sokiem z cytryny i łyżką cukru. Całość przykryj szczelnie folią aluminiową i piecz przez 25 minut w 180 st. C.
Po tym czasie zdejmij folię, przykryj każde z jabłek „czapeczką” z ogonkiem i piecz kolejne 10 minut. Wyjmij je z piekarnika, poczekaj, aż nieco ostygną, i tuż przed podaniem dodaj do każdego z nich po łyżeczce kremu Nutella®. Prawda, że proste? A jakie pyszne! Takie łatwe przepisy to my lubimy.

Owocowa pizza z kremem Nutella®

Jeśli chodzi o efektowne, ale łatwe przepisy, które bez trudu przygotuje nawet osoba bez kulinarnych talentów, cieplutka i chrupiąca owocowa pizza nie ma sobie równych. Do jej przyrządzenia potrzeba tak naprawdę tylko trzech składników. Podstawą jest dobrej jakości gotowe ciasto na pizzę – znajdziesz je w większości sklepów spożywczych w dziale produktów chłodzonych. Upiecz je według wskazówek zawartych na opakowaniu.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika równomiernie rozprowadź na nim cienką warstwę kremu Nutella® (ok. 60 g – po 15 g na każdą z 4 porcji). Kiedy się z tym uporasz, pozostaje Ci już tylko przybrać swoją pizzę ulubionymi owocowymi dodatkami: świetnie pasują do niej np. borówki, kiwi czy banany. Gotowe? Jedz, póki ciepłe! Taka pizza to idealna słodka przekąska na chłodny jesienny wieczór.

Chrupiące gofry jak nad morzem

Wielu osobom gofry kojarzą się przede wszystkim z wakacjami w nadbałtyckich kurortach. Sprzedawane z małych kramików i budek, są nieodłącznym elementem naszych wspomnień znad morza. Tęsknisz za powiewem lata w długie jesienne i zimowe wieczory? Chrupiące domowe gofry z kremem Nutella® i sezonowymi owocami lub dżemem z pewnością skutecznie Cię rozgrzeją.
Przepisów na ciasto na gofry jest naprawdę wiele – niektóre z nich wymagają odstawienia przygotowanej masy na kilkadziesiąt minut, inne można przygotować w kilka minut. Często optymalna receptura dołączona jest do opakowania gofrownicy przy zakupie: jeśli masz taką możliwość, warto z niej skorzystać, bo zwykle jest dostosowana do mocy konkretnego sprzętu. W wersji ekspresowej możesz też wykorzystać gotowe gofry ze sklepu: wystarczy wówczas podpiec je w piekarniku z włączonym grillem.
Który z tych przepisów wypróbujesz jako pierwszy?

Artykuł sponsorowany

Exit mobile version