Jak obrać mango? Sprawdź ten poradnik

Zdjecie 7

Mango, czyli owoc, który każdego roku staje się coraz bardziej popularny. Posiada on sporą ilość osób, które go lubią, ale też takich, które za nim nie przepadają. Obecnie można go spotkać w praktycznie każdym supermarkecie. Mango coraz częściej dodawane jest do lodów, jogurtów, napojów alkoholowych, czy kosmetyków. Poza walorami smakowymi posiada również liczne wartości zdrowotne, a także witaminy i minerały.

Właściwości zdrowotne mango

Owoc mango posiada bardzo dużo właściwości zdrowotnych, które zapobiegają różnym problemom zdrowotnym. Z tego względu warto dodać mango do swojego jadłospisu. Dodatkowo owoc ten poprawia tolerancję glukozy, ryzyko rozwoju chorób serca zostaje zmniejszone, obniża insulinooporność, spowalnia proces starzenia się organizmu. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, pomaga chronić organizm przed chorobami nowotworowymi, znacznie poprawia elastyczność oraz poziom nawilżenia skóry, czy wzmacnia układ odpornościowy naszego organizmu. Mango jest także bogatym źródłem błonnika wpływającego na pracę jelit.

Witaminy i minerały znajdujące się w mango

Mango posiada w sobie bardzo dużo witamin i minerałów. Owoc ten zawiera bardzo dużo witaminy C, a także znaczne ilości witaminy A, witaminy E, witaminy K oraz witaminy B6. Ponadto ma w sobie również tiaminę, ryboflawinę, niacynę i kwas foliowy. Poza dużą ilością witamin ma też dużo minerałów. Najwięcej znajduje się w nim potasu, ale oprócz niego mango ma w sobie także fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo oraz cynk.

Sprawdź też, czym są poliole.

Po czym poznać, że mango jest gotowe do konsumpcji?

Dojrzały owoc ma odcienie żółtego, czerwonego oraz zielonego koloru. Dodatkowo powinno być ono odpowiednio miękkie. Żeby to sprawdzić, powinno się je nacisnąć. Pod naciskiem miąższ powinien się ugiąć. Jędrna i nieklejąca się skórka świadczy o tym, że owoc jest gotowy do spożycia. Ponadto po przekrojeniu go miąższ powinien być gęsty, bardzo soczysty i słodki oraz mieć pomarańczowo-żółty kolor.

Jak obrać mango?

Wiele osób, które już zakupiło owoc, zadaje sobie pytanie, jak obrać mango. Odpowiedź na to pytanie nie jest tak oczywista, jak mogłoby się wydawać. Istnieją dwa sposoby na obranie go. Pierwszy, czyli klasyczny za pomocą nożyka oraz drugi, czyli za pomocą szklanki. To, który sposób wybierzemy, zależy już tylko i wyłącznie od nas samych.

Dowiedz się też, czym jest maltoza.

Obieranie mango za pomocą nożyka

1. Przyniesione ze sklepu mango należy najpierw dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć czystą ściereczką.
2. Następnie kładziemy owoc w pozycji pionowej tak, aby ogonek był skierowany ku dołowi.
3. Przytrzymujemy owoc i przesuwamy nożyk wzdłuż pestki, tym samym odkrawając szersze boki.
4. Odkrojony w ten sposób miąższ kroimy w kosteczkę, po to, aby następnie skórę owocu odwrócić na lewą stronę. Kosteczki miąższu powinny same się od siebie oddzielić.
5. Pozostałości owocu, które zostały przy pestce odkrajamy.

Obieranie mango za pomocą szklanki

1. Dokładnie myjemy przyniesione ze sklepu mango pod bieżącą wodą i osuszamy je czystą ściereczką.
2. Kładziemy na dłoni owoc w taki sposób, aby pestka była równolegle ułożona do jej powierzchni.
3. Ostrym nożykiem kroimy mango, rozpoczynając od połowy owocu, tak aby nożyk przeszedł przez miąższ, omijając z obu stron pestkę.
4. Pozostałości owocu, które znajdują się wokół pestki, odkrawamy od niej.
5. Miąższ znajdujący się w obu połówkach owocu ze skórą podważamy za pomocą brzegu szklanki.
6. Pozwalamy, aby miąższ z owocu wpadł do szklanki, a skórka pozostała poza nią.
7. Miąższ znajdujący się w szklance możemy pokroić w paseczki lub kosteczki.

Tak obrane i pokrojone mango jest gotowe do spożycia. Możemy zjeść je samo, w owsiance, sałatce lub zrobić z niego smoothie.

Przed spożyciem tego owocu należy pamiętać, że może on wywołać reakcję alergiczną. Uczulenie na mango objawia się przede wszystkim nagłym opuchnięciem warg, wystąpieniem wysypki na ciele, a także różnorodnymi podrażnieniami skóry. Dlatego po zaobserwowaniu pierwszych objawów uczulenia na ten owoc należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem. W najgorszym przypadku u alergików może wystąpić wstrząs anafilaktyczny.

 

Artykuł sponsorowany

Exit mobile version