Komplet talerzy – jak wybrać odpowiedni?

zdj1 1

Powody wspólnego spożywania posiłków przy stole mogą się różnić, ale jedna rzecz pozostaje niezmienna. Prawidłowo podany posiłek będzie znacznie przyjemniejszy dla gości i gospodarzy, którzy go spożywają. W efekcie warto zainwestować w solidny zestaw talerzy. O czym powinieneś pomyśleć przy podejmowaniu decyzji? Nie martw się, wszystko omówimy szczegółowo w dalszej części tego tekstu. Miłej lektury!

Stylistyka

Przede wszystkim, wybierając style zastawy stołowej, pamiętaj o swoich „odbiorcach” i lokalizacji. Na przykład w ekskluzywnej restauracji logiczne byłoby zastosowanie porcelany, która emanuje elegancją. W mniej formalnych miejscach można użyć ceramiki lub kamionki, aby zapewnić bardziej rustykalne doznania kulinarne, podczas gdy wymóg szybkiej obsługi gości doprowadzi do użycia melaniny.
Co ciekawe, niektórzy kucharze kupują zestawy talerzy na zamówienie jako sposób na wyróżnienie swojej kuchni poprzez wykorzystanie naturalnych materiałów, litego drewna lub wyrazistych wzorów. Talerze i półmiski są następnie kształtowane w różne formy geometryczne, takie jak okrągłe, kwadratowe, owalne lub prostokątne. Co więcej, możesz odkryć te w kształcie łez lub łyżek!

Wielkość

Wielkość talerza zależy od wspomnianego stylu lub wydarzenia; na przykład większe talerze są używane dla dużej liczby osób, podczas gdy mniejsze talerze są używane dla mniejszej grupy. Warto zwrócić uwagę na restauracje, które wykorzystują zbyt duże talerze, np. na obiad (12 cali / 30 cm) lub na przystawki (7-9 cali/18-23 cm). Służą one jako płótno, dające negatywny obszar do podkreślenia i wydobycia kolorów i walorów potrawy.
Duże talerze pomagają zapobiegać zapychaniu się żywności i przepełnianiu jej krawędzi. Wielkość talerza wpływa na odczucia gościa co do ilości i wielkości posiłku, ponieważ im większa potrawa, tym mniejsza porcja wydaje się odwiedzającemu.

Barwy

Odcień talerzy ma wpływ zarówno na ogólny wygląd, jak i na nasze wrażenia smakowe (a w niektórych przypadkach również na apetyt!). Kucharze lubią biel, ponieważ podkreśla żywe kolory potrawy, czyniąc ją bardziej atrakcyjną estetycznie dla gości. Są jak puste tablice, na których można „tworzyć” bez obaw o kolizje. Czarni są biegunowym przeciwieństwem żywności o jasnych kolorach, jeśli chodzi o pomyślne wykorzystanie. Z drugiej strony odcienie brązu, ciepłej szarości i zieleni, które odzwierciedlają naturalne odcienie gleby, mchu, drzew i skał, można wykorzystać w połączeniu z odpowiednimi barwnikami żywności. Zielone posiłki, takie jak sałatki i warzywa, dobrze komponują się z żółtymi potrawami. Makaron, kurczak i ziemniaki są beżowe, natomiast czarne i brązowe są czarno-brązowe.

Podsumowanie

Jak widać, wybór najlepszego zestawu talerzy nie jest trudnym zadaniem. Warunkiem jest podążanie za wspomnianymi w artykule pomysłami, które pomogą Ci przygotować się na każdą okoliczność. Powodzenia w poszukiwaniu tego idealnego dla siebie! Z pewnością ułatwieniem i jednocześnie optymalnym rozwiązaniem będzie wybór kompletu z wysokiej jakości sklepu z artykułami kuchennymi.

Artykuł sponsorowany

Exit mobile version