Najlepsza gofrownica do gastronomii – przegląd modeli

zdj22

Waffle iron in the kitchen. Preparing homemade waffles, pouring a dough

Profesjonalne gofrownice, które są używane w branży gastronomicznej, muszą spełnić szereg ważnych wymogów. Kluczowa jest nie tylko ich moc, ale również solidne wykonanie i wysoka jakość powłoki. Ze względu na intensywne użytkowanie, takie urządzenia powinny także być w stanie pracować w trybie ciągłym i wyróżniać się łatwością utrzymania w czystości. Jak widać, w porównaniu do sprzętów wykorzystywanych w warunkach domowych, wymagania są znacznie większe. Decydując się na dobrej jakości model mamy pewność, że przygotowywanie gofrów będzie nie tylko szybkie i komfortowe, ale jednocześnie uzyskamy pyszne i chrupiące ciasto. Na jakie urządzenia można się zatem zdecydować?

Podwójna gofrownica Bartscher z żeliwną płytą

Produkt marki Bartscher to najlepsza gofrownica dla punktów gastronomicznych, które specjalizują się w serwowaniu gofrów i w związku z tym każdego dnia przygotowują sporo przysmaków tego typu. Moc całkowita sprzętu wynosi 4,4 kW, dzięki czemu mamy pewność, że ciasto upiecze się w bardzo krótkim czasie, uzyskując chrupką warstwę zewnętrzną i miękki środek. O jakich cechach należy jeszcze wspomnieć?

Obudowa wykonana ze stali nierdzewnej sprawia, że urządzenie jest wytrzymałe, a jednocześnie łatwe do utrzymania w czystości.

Gofrownica Liege marki Roller Grill

Opisywany sprzęt to pojedyncza gofrownica, które pozwala na uzyskanie perfekcyjnych gofrów w bardzo krótkim czasie – w ciągu zaledwie 2-3 minut. Moc całkowita urządzenia to 1,6 kW. Umożliwia ono ustawienie temperatury nawet do 300 stopni Celsjusza.

Podobnie jak wyżej opisana gofrownica, model Roller Grill również stanowi połączenie żeliwnych płyt i stalowej obudowy. To zatem najlepsza gofrownica dla lokali, które w trakcie sezonu przygotowują ograniczoną liczbę gofrów, jednak nie chcą rezygnować z ich jakości.

Okrągła gofrownica Deluxe marki Bartscher

Opisywany model pozwala na upieczenie gofrów w nieco innym kształcie. W tym przypadku płyty grzewcze zostały wykonane z aluminium pokrytym warstwą teflonu. Jest to alternatywa dla żeliwa, która z jednej strony zapewnia dobre przewodzenie ciepła, z drugiej jest łatwa do umycia. Co więcej, ciasto nie przykleja się do powierzchni, nawet jeśli nie użyjemy tłuszczu.

Każde z wyżej opisanych urządzeń stanowi dobry wybór do gastronomii. Przed podjęciem decyzji o zakupie warto jednak dokładnie przeanalizować jakie ilości ciasta są przerabiane w trakcie sezonu i jaki sprzęt jest nam faktycznie potrzebny.

Artykuł sponsorowany

Exit mobile version