Uczniowie ZSCKR w Suwałkach „Ugotują z klasą”

okrasa wrota podlasia

Fot. Wrota Podlasia

Suwałki

Uczniowie z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach „Ugotują z klasą”. Mowa o konkursie gastronomicznym, którego organizatorem jest Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego. W kulinarne szranki suwalscy uczniowie staną wraz z dwunastoma innymi szkołami z regionu.

Pierwszy, szkolny etap konkursu, polega na przygotowaniu przystawki lub zupy, dania głównego i deseru z wykorzystaniem tradycyjnych produktów. Uczniowie muszą nie tylko opowiedzieć o swoich potrawach, ale też pokazać, które produkty czy tradycje kulinarne ich zainspirowały. Zwycięzcy etapu szkolnego będą reprezentować swoją szkołę w etapie wojewódzkim.

Finał konkursu zaplanowany jest na 25 marca. Młodzi kucharze będą gotować swoje dania i prezentować je komisji konkursowej. Ocenie będzie podlegał smak, prezentacja i związek z regionem danej potrawy. Zmagania uczniów będzie oceniać jury pod przewodnictwem Karola Okrasy. Co ważne, danie regionalne, które będzie oceniane, to babka ziemniaczana.

 

Exit mobile version