Otwarcie wietnamskiego rynku dla polskiej wołowiny możliwe jeszcze w tym roku, po spełnieniu odpowiednich warunków – informuje resort rolnictwa.
To ustalenia pierwszego spotkania polsko-wietnamskiej grupy roboczej do spraw współpracy w dziedzinie rolnictwa. Posiedzeniu współprzewodniczyli wiceminister rolnictwa Lech Kołakowski oraz jego wietnamski odpowiednik. Grupa została powołana 17 marca 2022 r. przez szefów resortów rolnictwa Polski i Wietnamu.
W trakcie negocjacji strony uzgodniły zakończenie procedury otwarcia rynku wietnamskiego dla polskiej wołowiny. Miałoby to nastąpić jeszcze w tym roku (2022) po dostarczeniu przez Polskę wszystkich informacji wymaganych przez stronę wietnamską, jeśli wyniki audytu przeprowadzonego w 2022 r. spełnią standardy i wymogi wietnamskie.
Dodatkowo ministerstwo chce, aby do końca roku Wietnam otworzył się też na inne polskie produkty rolno-spożywcze. Chodzi m.in. o mięso gęsi, kaczki i borówki. W tym przypadku nastąpi to, jeżeli wyniki audytu również spełnią standardy i wymogi wietnamskie.
– Rozwój i płynność wymiany handlowej, to jeden z ważnych elementów bezpieczeństwa żywnościowego. Nie sposób dzisiaj nie wspomnieć o obawach związanych z widmem niedoborów żywności, spowodowanych pandemią COVID-19 oraz trwającymi konfliktami zbrojnymi. Problemy te pokazują, jak ważne jest otwieranie nowych rynków, wzmacnianie wymiany handlowej, utrzymywanie łańcuchów dostaw oraz podejmowanie wszelkich inicjatyw przeciwdziałającym niedoborom żywności – zauważył wiceminister Kołakowski.
Przypomnijmy, że Wietnam jest strategicznym partnerem handlowym Polski w Azji Południowo-Wschodniej. W polskim eksporcie na rynek wietnamski dominują artykuły rolno-spożywcze. Wartość eksportu tych towarów w 2021 r. wyniosła ponad 143 miliony euro. Do Wietnamu z Polski wysyłane są głównie filety rybne i inne mięso rybie, mąka oraz mięso wieprzowe.
Więcej informacji na temat wizyty w Wietnamie można znaleźć na stronie: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/udana-misja-w-wietnamie
Artykuł sponsorowany