Jak pić herbatę? – poradnik

1tv

Turkish tea in traditional glass with dried fruits

Herbata to napój pijany właściwie w każdym zakątku świata i, zaraz po czystej wodzie, zdecydowanie najpopularniejszy dookoła całego globu. Herbata rozgrzewa, dobrze smakuje, pobudza i w dodatku jest zdrowa dla organizmu. Do wyboru jest wiele rodzajów – od tradycyjnych herbat nazywanych od koloru suszu, przez herbaty ziołowe, aż po aromatyzowane mieszanki z owocami. Jak parzyć herbatę, który rodzaj wybrać i ile jej pić, żeby pozytywnie wpływała na zdrowie i zachowała swój dobry smak?

Różne rodzaje herbaty – który wybrać?

Tradycyjnie herbata nazywana jest od koloru roślinnego suszu – do wyboru jest herbata czarna, zielona, biała, czerwona, a nawet żółta. Każdy rodzaj różni się lekko sposobem przygotowania suszu, smakiem i aromatem naparu, a także swoimi składnikami i właściwościami pod kątem wpływu na ludzkie zdrowie.
W Polsce najczęściej pija się czarną herbatę. Znana ze swojego pobudzającego działania może ona z powodzeniem zastąpić poranną kawę, będąc jednocześnie jej zdrowszym zamiennikiem. Co więcej, poprawia ona ukrwienie, jednocześnie regulując ciśnienie krwi do właściwego poziomu. Czarna herbata może także usprawniać pracę żołądka i jelit, lekko przyspieszając w ten sposób metabolizm.
Pod kątem przyspieszenia metabolizmu jeszcze ciekawsze działanie wykazuje herbata czerwona. Nie tylko przyspiesza pracę żołądka, ale nawet ogranicza wchłanianie tłuszczu w jelitach, przez co bywa polecana jako naturalny suplement diety odchudzającej.
W herbatach znaleźć można silne przeciwutleniacze, działające pozytywnie na kondycję skóry, a nawet zmniejszające ryzyko zachorowania na choroby serca i nowotwory. Pod tym kątem szczególnie polecana jest herbata zielona i biała – rodzaje najbardziej bogate w polifenole.
Wybór rodzaju herbaty pozostaje kwestią indywidualnego smaku. Niezależnie od tego, którą herbatę pija się na co dzień, ważna jest przede wszystkim jej jakość oraz prawidłowe przygotowanie.

Parzenie herbaty – o czym warto wiedzieć?

Każdy rodzaj herbaty ma swój własny odpowiedni czas parzenia, a informacje na ten temat znaleźć można zwykle na opakowaniu produktu. Pomimo jasnych wskazań, wiele osób decyduje się jednak parzyć herbatę dłużej, oczekując mocniejszego naparu. Tymczasem w rzeczywistości zbyt długi czas parzenia może zadziałać wręcz odwrotnie, dodatkowo negatywnie wpływając na jej smak.
Już w ciągu pierwszych 3 minut parzenia herbaty do naparu przedostaje się teina, czyli środek działający pobudzająco. Kiedy susz jest parzony dłużej, teina jest stopniowo neutralizowana. Po około 7 minutach parzenia herbata traci praktycznie całą jej zawartość! To dlatego chcąc uzyskać mocny napar, należy sięgnąć po większą ilość suszu, a nie wydłużać czas jego parzenia.
Zbyt długo parzona herbata staje się gorzka i pojawiają się w niej substancje, które mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie. Warto także pić ją od razu, póki jest ciepła, ponieważ wówczas lepiej zadziała na żołądek.

Ile herbaty można pić dziennie?

Chociaż herbata jest zdrowa, pita w zbyt dużych ilościach nie będzie sprzyjać zdrowiu. Dzieje się tak choćby przez jej zawartość teiny, substancji pobudzającej, która w dużych ilościach może powodować złe samopoczucie. Zwykle zaleca się, żeby dziennie pić nie więcej niż 6 filiżanek herbaty. Za filiżankę uważa się naczynie o pojemności nieprzekraczającej 230 ml.
Jaką ilość suszu herbacianego wsypuje się do jednej filiżanki? Tradycyjnie jest to około 12 g suszu na 100 ml wody, a więc około 24 g herbaty na całą filiżankę o pojemności 200 ml. Chcąc uzyskać mocny napar, filiżankę herbaty można przygotować nawet z 50 g suszu. To granica, którą uważa się za rozsądną pod kątem mocy naparu i jego działania.

 

Artykuł sponsorowany

Exit mobile version