Wszędzie podwyżki, a oni obniżyli taryfę

telo

Inkubator Przetwórstwa Lokalnego w Sobolewie

Sobolewo

O połowę obniżył stawki swoich usług gminny Inkubator Przetwórstwa Lokalnego w podsuwalskim Sobolewie. To miejsce, gdzie każdy zainteresowany może wysuszyć owoce i warzywa, wytłoczyć olej, czy zrobić przetwory.
W dobie wysokiej inflacji i wszechobecnych podwyżek cen to swoisty fenomen.

Jak mówi Zbigniew Mackiewicz, wójt gminy Suwałki, Inkubator nie ma na celu działalności zarobkowej. Powstał w oparciu o dotacje zewnętrzne. Ma służyć mieszkańcom, a stawka pokrywa koszt energii i pracy obsługi.

Wójt przyznaje, że jednym z głównych kosztów obróbki owoców i warzyw jest prąd, ale gmina do końca lutego ma zagwarantowane niskie stawki. Dodatkowo koszty obniża użycie paneli fotowoltaicznych.

Dzięki temu samorząd nie musi podnosić chociażby stawek za wodę.

Exit mobile version