Polędwiczki wieprzowe zawojowały podniebienia jury

konkurs crop

Fot. Starostwo Powiatowe w Ełku

Ełk

Kolejny kulinarny sukces uczniów Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku.

Reprezentujący placówkę Maria Solińska i Hubert Hyzopski stanęli na II stopniu podium w finale Ogólnopolskiego Konkursu dla Szkół Gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny.

Czym zwojowali podniebienia jury? Przygotowali polędwiczkę wieprzową w chruście z kiełbasy myśliwskiej, puree z groszku, sos grzybowy i podsmażane pierogi leniwe z twarogiem wędzonym.

Zadanie nie było łatwe. Organizatorzy kulinarnych zmagań postawili przed uczestnikami wymóg przygotownia dań z wykorzystaniem produktów zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako chroniona nazwa pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne lub gwarantowana tradycyjna specjalność.

Była to XI edycja konkursu. Jego organizatorami są Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Polską Inicjatywą Kulinarną oraz Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni.

Exit mobile version