Miód – produkt o niesamowitych właściwościach?

front view person holding glass with tea honey dipper

Miód – stosowany przez ludzkość już od czasów starożytnych, ze względu na swoją naturalną słodycz i liczne korzyści zdrowotne, które zapewnia. Cechuje się wysoką zawartością antyoksydantów, minerałów i jest antybakteryjny, co sprawia, że przydaje się nawet w leczeniu ran i infekcji. Co jeszcze trzeba o nim wiedzieć?

Właściwości miodu – które są najistotniejsze?

Miód to słodka i lepka substancja spożywcza produkowana przez pszczoły z nektaru kwiatów. Nadaje się on do słodzenia wypieków, kaw oraz herbat, ale najważniejsze jest w nim jednak to, że na przestrzeni lat wykazano jego dobroczynne działanie na organizmy ludzkie.

Co miód zawiera w swoim składzie?

Skład miodu jest wyjątkowy, zawiera:

Glukoza i fruktoza to cukry proste, które nadają miodowi słodycz. Minerały (magnez, potas, wapń, sód) wspomagają procesy metaboliczne w organizmie. Enzymy (diastaza, inwertaza, fosfataza kwaśna) odpowiadają za wspomaganie trawienia i rozkładanie cząsteczek na prostsze związki.

Witaminy (m.in. B6, ryboflawina i kwas pantotenowy) są niezbędne do zdrowego wzrostu i rozwoju komórek. Wszystkie te składniki sprawiają, że miód nie ma sobie równych i jest pokarmem bogatym w składniki odżywcze, przynoszących wiele korzyści zdrowotnych.

Odporność a miód

Jak działa miód na odporność? Bardzo dobrze. Jest on naturalnym źródłem wielu związków korzystnie wpływających na zdrowie człowieka, zwłaszcza w tym zakresie. Jego właściwości:

sprawiają, że sięgnąć po tę słodką substancję powinny wszystkie osoby, które zmagają się z przeziębieniem w okresie jesienno-zimowym.

Dzięki dużej zawartości antyoksydantów regularne spożywanie miodu przyczynia się do zwalczania wolnych rodników i zmniejsza stany zapalne. To produkt bogaty w prebiotyki, co oznacza, że jego umiarkowane ilości pomagają w odżywieniu przyjaznych bakterii w jelitach. Mikroflora tego miejsca odpowiada w dużej miejsce za to, czy organizm jest w stanie poradzić sobie z nadchodzącymi infekcjami.

Który miód jest najlepszy i najzdrowszy?

Zła wiadomość dla osób lubiących słodzić swoje herbaty miodem: to jego surowa postać jest uważana za najbardziej odżywczą formę. Dlatego, że nie został on przetworzony lub podgrzany – oba te procesy pozbawiają go niektórych korzystnych enzymów i przeciwutleniaczy.

Do najpopularniejszych miodów, które uznaje się powszechnie za najzdrowsze, należą:

Zastosowanie miodu – jak czerpać z niego jak najwięcej korzyści?

Aby wykorzystać jak najlepiej wszystkie właściwości zdrowotne płynące ze spożywania miodu, należy:

Miód nie jest produktem tanim, ale zdecydowanie wartym swojej ceny. Należy pamiętać jedynie o tym, żeby nie jeść go w zbyt dużych ilościach, dlatego, że zawiera on sporo kalorii na 100 gramów.

 

Artykuł sponsorowany

Exit mobile version