Lekkie danie nie tylko na ciepłe dni, czyli przepis na sałatkę wegetariańską

fresh salad with vegetables tomatoes red onions lettuce quail eggs healthy food diet concept vegetarian food 1

Czasem nie trzeba wiele, żeby przygotować smaczne danie. Jednym z przykładów są sałatki jarskie. Do przygotowania prostej, lekkiej i apetycznej potrawy wystarczy kilka owoców i powszechnie dostępne przyprawy. Jeśli szukasz pomysłu na szybkie danie nie tylko na lato, koniecznie sprawdź ten przepis na sałatkę wegetariańską!

Sałatka wegetariańska – składniki

Smaczna i pożywna sałatka wegetariańska to doskonały sposób na przyrządzenie dania na deser dla całej rodziny. Co ważne, potrzebne do niej składniki nie kosztują dużo. Samo przygotowanie jest bardzo proste, dzięki czemu przepis ten doskonale sprawdzi się jako kulinarny eksperyment dla początkujących. Do stworzenia lekkiej sałatki owocowej niezbędne będą:

Przygotowanie sałatki wegetariańskiej

Pierwszym krokiem do przygotowania sałatki wegetariańskiej jest umycie wszystkich owoców. Następnie przekrój winogrona i wyjmij z nich pestki. Zarówno jasną, jak i ciemną odmianę umieść na jednym talerzu. Następnie przejdź do obierania i krojenia kiwi oraz bananów. Aby sałatka wegetariańska nie miała gorzkiego posmaku, przed ćwiartowaniem banana usuń podłużne włókna przylegające do miąższu.

Później możesz przejść do przygotowania mango. Nie jest to proste, ponieważ w trakcie obierania wypływa z niego dużo soku. Dobrym sposobem jest więc krojenie go w misce, z której można go przelać do sałatki. Sam owoc najlepiej przeciąć na trzy części, tak by w środkowej znalazła się pestka. Po jej wydrążeniu pozostaje najtrudniejsza czynność, czyli zdjęcie skórki. W tym celu potnij kawałki mango w kostkę i wywiń owoc. Jeszcze prościej możesz zrobić to, wybierając miąższ łyżeczką. W tym jednak przypadku sałatka nie będzie wyglądać estetycznie. Ratunkiem pozostanie jego zmiksowanie w blenderze.

Dressing do sałatki wegetariańskiej

Sałatka wegetariańska jest już prawie gotowa. Teraz wystarczy wsypać wszystkie pokrojone owoce do miski z winogronami. Danie możesz dodatkowo polać sokiem z pomarańczy lub cytryny. Do smaku warto dodać również orzechy. W takiej formie potrawa jest już gotowa do spożycia. Najlepiej jednak dołożyć do niej coś jeszcze. Najprostszym dressingiem jest jogurt naturalny. Jednej reguły, co do tego, ile go wlać, nie ma. Aby nie przejął on smaku sałatki, wystarczy jednak 4-5 dużych łyżek stołowych. Zamiast jogurtu możesz pokusić się o coś nieco bardziej wymyślnego.

Świetnym uzupełnieniem do sałatki wegetariańskiej jest dressing z awokado. Do jego przygotowania będziesz potrzebować jeszcze soku z cytryny, wody, soli i pieprzu. Najpierw obierz i pokrój owoc na drobne kawałki. Wrzuć go do blendera i posyp szczyptą soli i pieprzu. Całość skrop sokiem z cytryny i zalej szklanką wody. Na koniec wystarczy zmiksować składniki, a powstałą masą polać sałatkę.

 

Artykuł sponsorowany

Exit mobile version