Co gościło na świątecznym stole Mazurów?

stol wielkanocny swieta wielkanoc tradycje

zdjęcie ilustracyjne

warmińsko-mazurskie

Bez święconki, wędzonych mięs, jajek z majonezem czy żurku z białą kiełbasą – wielkanocne śniadanie dawnych mieszkańców Mazur bardzo różniło się od tego, jakie spożywamy dziś.

Przede wszystkim był to posiłek postny- zwraca uwagę Magdalena Szumska, edukator Muzeum Historycznego w Ełku.

Co zatem było na świątecznym stole Mazurów? Nie mogło zabraknąć baranka wyrzeźbionego z masła, ciast czy słonych ciastek w kształcie ptaków.

Magda Szumska pytana o tradycje Świąt Wielkanocnych podkreśla, że niedzielne śniadanie mieszkających na tych terenach Mazurów poprzedzał jeszcze jeden zwyczaj – kąpieli w rzece.

Niedziela wielkanocna była czasem poświęconym najbliższej rodzinie, nie odwiedzano krewnych czy przyjaciół. Takie spotkania odbywały się dopiero w poniedziałek.

 

Exit mobile version