Czy na Mazurach święcono pokarmy?

Koszyczek wielkanocny

warmińsko-mazurskie

Jak dawniej świętowano Wielkanoc na Mazurach? Czy zwyczaje i tradycje, które kultywowane są dziś, obowiązywały na tych ziemiach również przed laty?

Magda Szumska, edukator Muzeum Historycznego w Ełku przypomina, że Mazurzy byli ewangelikami, nie katolikami, dlatego też różnic w zwyczajach świątecznych jest wiele.

Dziś Wielka Sobota- ostatni dzień Wielkiego Tygodnia poprzedzający święto Zmartwychwstania. W Kościele Katolickim wierni udają się do kościoła, by poświęcić pokarmy, które trafią na wielkanocny stół. Tradycyjnie w koszykach świątecznych znajdują się chleb, mięso, sól, pisanki, masło i ciasto.

Jak Wielką Sobotę świętowali Mazurzy?

To co nierozerwalnie kojarzy nam się obecnie z Wielkanocą to – pisanki. Czy były obecne na świątecznym, mazurskim stole?

– Chcąc uzyskać inne kolory przy barwieniu jajek wykorzystywano produkty dostępne w domostwie – mówi Magda Szumska.

Znane nam obecnie pisanki pojawiły się na Mazurach wraz z napływem na te tereny ludności polskiej po 1945 roku.

 

Exit mobile version