Uczyli, jak wykorzystać pokrzywy

346857336 815749743312420 9215654955666209208 n

Sobolewo

Tworzenia syropów z pokrzyw i pędów sosnowych można się było w środę (24.05) nauczyć w Inkubatorze Przetwórstwa Lokalnego w podsuwalskim Sobolewie.

W roli nauczyciela Małgorzata Dojnikowska, sołtys wsi, która wdrażała zebrane panie w tajniki zielarstwa.

Było to pierwsze takie, pilotażowe szkolenie zorganizowane w gminie Suwałki. Pilotażowe, bo miało sprawdzić zainteresowanie, a te okazało się na tyle duże, że zajęcia będą powtarzane. Jak mówi sołtys, zioła leczą, a zebrane i przygotowane samodzielnie lepiej smakują.

Miejsce warsztatów wybrano nieprzypadkowo. Inkubator Przetwórstwa Lokalnego to zaplecze do takich działań, gdzie uczestnicy mogą chociażby suszyć zebrane zioła.

Exit mobile version