Ełk
Młodzi ełczanie znów na podium ogólnopolskiego, prestiżowego konkursu kulinarnego.
Rywalizacja zorganizowana z myślą o uczniach szkół gastronomicznych odbyła się już po raz dwunasty. Celem było wyłonienie najlepszych przepisów kulinarnych, które wykorzystują produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Od kilku lat w czołówce tego konkursu plasują się uczniowie Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku. Tak było i tym razem. Julia Ślużyńska i Marek Romanowski zajęli 1 miejsce, a Maria Solińska i Hubert Hyzopski uplasowali sie na 3 miejscu.
Pod czujną opieką Anny Korzeń zespoły przygotowały: Polędwicę sous vide z sosem śliwkowym z pureé z marchewki i pierogami z kaszą gryczaną oraz twarogiem wędzonym. Ten zestaw zapewnił młodym adeptom sztuki kulinarnej pierwsze miejsce w ogólnopolskim konkursie. Miejsce trzecie zdobyły „pokuczaje” z karpia z sosem z piwno-owocowym, pureé z fasoli i czarną soczewicą. Gratulacje!