region
Jajka, chleb, kiełbasa i sól – to produkty, które znalazły się w wielkanocnych koszyczkach mieszkańców regionu. W Wielką Sobotę (30.03.24) odbywa się tradycyjne święcenie pokarmów. Niektórzy święconkę wzbogacili też o ciasto, wędliny czy słodkie baranki. Mimo, że mieszkańcy regionu coraz większe znaczenie przywiązują do wyglądu i estetyki koszyczka, to najważniejsza pozostaje jednak symbolika.
Każdy pokarm niesie za sobą określone przesłanie. Jajko jest symbolem nowego życia i zwycięstwa nad śmiercią, chleb to ciało Chrystusa, sól potrafi oczyszczać i odstraszać zło, a mięso zapewnia zdrowie i płodność.
W Wielką Sobotę wierni trwają przy grobie Pańskim, rozważając mękę Chrystusa. Nie odprawia się mszy świętej. Czytane są teksty liturgii godzin. Po zachodzie słońca odbywa się liturgia wigilii paschalnej.