Ełk
W przygotowywaniu potraw z mięsa wieprzowego nie mają sobie równych! Mowa o uczniach z Zespołu Szkół nr 6 w Ełku, którzy w miniony piątek zdobyli pierwsze miejsce w ogólnopolskim konkursie „Sztuka Mięsa 2”.
To Julia Ślużyńska, Maria Solińska, Julia Korzecka, Hubert Hyzopski i Marek Romanowski, którzy wspólnie z nauczycielkami Anną Korzeń oraz Agnieszką Szmel-Pietruszewską stworzyli konkursowe danie.
Młodzież przygotowała m.in. boczek sous-vide z purée oraz regionalny akcent w postaci babki ziemniaczanej.
W tym konkursie liczył się nie tylko smak potrawy, ale także jej prezentacja oraz wygląd stołu. Na wykonanie konkursowego zadania uczestnicy mieli zaledwie 120 minut.
Sukces ełckiej młodzieży to wypadkowa doświadczenia, talentu i współpracy. W ich przypadku nie sprawdza się powiedzenie „gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść”.
Piątkowy finał poprzedziły eliminacje, a ich wynik zależał od polubień i udostępnień użytkowników facebooka. Spośród szesnastu ekip z całej Polski do ostatniego etapu konkursu, dzięki internautom, zakwalifikowały się trzy, w tym drużyna z Zespołu Szkół nr 6 w Ełku.
Warto dodać, że w poprzedniej edycji konkursu uczniowie z Zespołu Szkół nr 6 w Ełku również stanęli na podium zajmując drugie miejsce.