Ełk/Warszawa
Kolejny wielki sukces kucharskiego duetu z Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku.
Maria Solińska i Hubert Hyzopski, podopieczni nauczycielki Anny Korzeń zajęli drugie miejsce w ogólnopolskim konkursie dla szkół gastronomicznych na stworzenie autorskiego przepisu kulinarnego wykorzystującego produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Wśród takich produktów są m.in. oscypek, ser koryciński, fasola z doliny Dunajca, miód z Sejneńszczyzny i jabłka grójeckie.
W tegorocznej, 13. edycji konkursu wzięło udział 38 ponadpodstawowych szkół o profilu gastronomicznym. Spośród 45 zgłoszeń konkursowych komisja wyłoniła autorów 10 najlepszych przepisów kulinarnych, którzy otrzymali zaproszenie na galę finałową konkursu. Ta odbyła się 23 listopada w Warszawie.
Jaką potrawą Marysia i Hubert zapewnili sobie miejsce na podium?
To nie pierwszy sukces uczniów z Ełku w tym konkursie. Od lat podopieczni Anny Korzeń plasują się ścisłej czołówce. W ubiegłym roku zajęli pierwsze i trzecie miejsce. a przed dwoma laty drugie.