Suwałki
Jajka, chleb, kiełbasa i sól – to produkty, które znalazły się w wielkanocnych koszyczkach mieszkańców Suwałk. Dziś (03.04.21) – w Wielką Sobotę odbywa się tradycyjne święcenie pokarmów. Niektórzy święconkę wzbogacili też o ciasto, wędliny, czy słodkie baranki. Mimo, że mieszkańcy regionu coraz większe znaczenie przywiązują do wyglądu i estetyki koszyczka to najważniejsza pozostaje jednak symbolika.
Każdy pokarm niesie za sobą określone przesłanie. – Jajko jest symbolem nowego życia i zwycięstwa nad śmiercią, chleb to ciało Chrystusa, sól potrafi oczyszczać i odstraszać zło, a mięso zapewnia zdrowie i płodność – mówi ksiądz Lech Łuba.
W tym roku, ze względu na pandemiczne obostrzenia, święcenie koszyczków odbywa się częściej. Poświęcone w kościele pokarmy wierni spożywać będą w niedzielę – podczas uroczystego śniadania wielkanocnego.
Na stołach nie zabraknie też żurku, białej kiełbasy, bab i mazurków.
W Wielką Sobotę wierni trwają przy grobie Pańskim, rozważając mękę Chrystusa. Nie odprawia się mszy świętej. Czytane są teksty liturgii godzin. Po zachodzie słońca odbywa się liturgia wigilii paschalnej.