region
20 maja przypada Światowy Dzień Pszczół.
– Jeśli te owady wyginą, to ludzie również – podkreślał w rozmowie z Radiem 5 pszczelarz Piotr Szyszko.
Na co dzień nie zdajemy sobie sprawy, że to właśnie pszczoły pełnią kluczową rolę w ekosystemie, jeśli chodzi o zapylanie roślin.
-87% żywności na świecie jest zapylana przez pszczoły. Miód jest jedynie słodkim efektem ubocznym ich pracy – tłumaczył Gość Radia 5.
– Cenną inicjatywą realizowaną przez niektóre miasta są tak zwane łąki kwietne czy też zasadzanie na skwerach czy zieleńcach roślin miododajnych – podkreślał Piotr Szyszko.
Światowy Dzień Pszczół został ustanowiony 20 maja 2017 roku przez ONZ z inicjatywy Słowenii. Główny cel, to zwrócenie uwagi na ogromnie ważą rolę pszczół w środowisku i na to, jak trudne nastały dla nich czasy.