Inkubator Przetwórstwa Lokalnego otwarty

suszarnia5

Sobolewo

Pierwszy w województwie podlaskim gminny Inkubator Przetwórstwa Lokalnego oficjalnie otworzyły dziś (30.11) władze gminy Suwałki.  To miejsce, gdzie będzie można wysuszyć warzywa, owoce, wytłoczyć olej czy nawet upiec chleb. Wszystko za drobną opłatą, która ma pokryć koszty energii i utrzymania obiektu. Inkubator pozwoli mieszkańcom na bezpośrednie przetwarzanie płodów rolnych, a kołom gospodyń wiejskich na szerszy rozwój.

Zbigniew Mackiewicz, wójt gminy Suwałki i Marek Jeromin, przewodniczący Rady Gminy, nie kryli satysfakcji z powstania i uruchomienia obiektu. Podkreślali innowacyjność przedsięwzięcia i zapewniali, że będzie dobrze wykorzystany.

Koszt budowy i wyposażenia Inkubatora to 760 tysięcy złotych, z czego 260 tysięcy złotych stanowiło dofinansowanie z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich. Stąd obecność zaangażowanych w dofinansowanie Wiesławy Burnos, wicemarszałek województwa podlaskiego i Jarosława Rżanego, prezesa Suwalsko-Sejneńskiej Lokalnej Grupy Działania. Marszałek gratulowała pomysłu i – jak powiedziała – taki sam obiekt chce uruchomić w swoim powiecie – sokólskim.

Inicjatywy gratulowali też obecni na miejscu Jadwiga Zabielska, dyrektor Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Białymstoku i Witold Kowalewski, starosta suwalski.

Dodajmy, że Sobolewo to wieś, gdzie od lat dużo się dzieje. Prężnie działa koło gospodyń wiejskich i miejscowa świetlica. Mieszkańcy regularnie spotykają się na wspólnych imprezach i wydarzeniach kulturalnych. Teraz będą mieli kolejny powód do spotkań – przy tłoczeniu olejów czy suszeniu warzyw.

suszarnia5

 

Exit mobile version