Produkty wykrywalne jako uzupełnienie systemu HACCP
Prowadzenie każdej działalności przemysłowej związanej z produkcją żywności wiąże się z koniecznością przestrzegania szeregu ustaleń gwarantujących najwyższe standardy higieny i jakości. Dla zapewnienia bezpieczeństwa produktów w gastronomii i zakładach produkujących żywność organ zarządzający musi opracować i wdrożyć zasady systemu HACCP. Jest to zbiór procedur i instrukcji uznawanych za jedno z najskuteczniejszych narzędzi oceny zagrożeń. Podczas tworzenia metodyki HACCP uwzględnia się punkty szczególnie istotne dla zachowania bezpieczeństwa produktów. Doskonałym uzupełnieniem systemu HACCP jest stosowanie produktów wykrywalnych. Ze względu na swoje właściwości akcesoria wykrywalne świetnie nadają się do użytkowania w przedsiębiorstwach sektora spożywczego.
Jakie są założenia systemu HACCP?
System HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points System) jest zespołem wzajemnie powiązanych ze sobą procedur mających na celu zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności poprzez identyfikację, ocenę i kontrolę zagrożeń podczas wszystkich etapów cyklu produkcyjnego. Wdrażanie procedur HACCP najlepiej rozpocząć od zidentyfikowania potencjalnych problemów, jakie mogą wystąpić w obszarach objętych tym systemem. Każdy zakład zajmujący się produkcją żywności musi kontrolować swoje działania pod kątem trzech rodzajów zanieczyszczeń: biologicznych, fizycznych i chemicznych. Wszystkie te zagrożenia powinny być brane pod uwagę podczas tworzenia systemu HACCP. Warto dodać, że system zapewnienia bezpieczeństwa żywności jest wykorzystywany nie tylko w zakładach produkcji spożywczej, lecz także w gastronomii. Więcej na temat systemu HACCP oraz jego znaczeniu dla branży spożywczej przeczytasz tutaj: https://salmonhygiene.pl/baza-wiedzy/system-haccp-czym-jest-i-jakie-ma-znaczenie-dla-branzy-spozywczej/.
Czym są produkty wykrywalne i dlaczego warto je stosować?
Każde ciało obce, które znajdzie się w produkcie spożywczym, może być potencjalnie niebezpieczne dla zdrowia. Fizyczne zanieczyszczenie produktów spożywczych, czyli coś namacalnego, co nie powinno być ich częścią, może stwarzać poważne szkody dla konsumenta. Obce substancje mogą przedostać się do końcowego produktu podczas procesu produkcyjnego, mogą też już istnieć w surowcu, z którego powstaje ten produkt. Takim zanieczyszczeniem mogą być na przykład włosy, paznokcie, kości, kamień, a nawet kawałki tworzyw sztucznych. Podmioty prowadzące działalność związaną z produkcją żywności powinny podjąć więc odpowiednie działania dla zapobiegania tego typu zagrożeniom. Pierwszym krokiem w procesie zapobiegania zanieczyszczeniom żywności jest stała kontrola asortymentu. Sposobem na zwiększenie bezpieczeństwa są na przykład akcesoria i narzędzia wykrywalne wykonane z plastiku z dodatkiem drobinek metali, które – jeśli np. przypadkowo dostaną się do półproduktów wykorzystywanych w procesie produkcji – mogą być wykryte przez specjalne urządzenia. Dzięki swoim właściwościom magnetycznym narzędzia wykrywalne minimalizują ryzyko znalezienia się zanieczyszczeń w produkcie końcowym. Produkty wykrywalne są wykonane z mocnych i trwałych materiałów, dzięki czemu bardzo trudno jest je ukruszyć czy połamać na części. Produkty te nie pylą, nie łuszczą się i nie mają szczelin, co minimalizuje osadzanie się zanieczyszczeń. Tego typu asortyment może być używany wielokrotnie. Produkty wykrywalne przez detektory metali i X-Ray, na przykład takie jak w ofercie https://salmonhygiene.pl/oferta/produkty-wykrywalne-i-bezpieczne/, są bezpieczne, ponieważ ich skład i konstrukcja są przystosowane do produkcji żywności. Produkty wykrywalne w większości przypadków są dostępne w kolorze niebieskim, który nie występuje naturalnie w żywności. Dzięki kontrastującej barwie są one lepiej widoczne w produkcie, co ułatwia kontrolę wizualną pracownikowi. Najwyższy poziom higieny zapewniają też narzędzia i wyposażenie https://clean-access.com/, firmy będącej liderem w dziedzinie bezpieczeństwa sektora spożywczego.