Giżycko
Zupa rybna, karmuszka a także krem z pieczonych białych warzyw – takie przysmaki przygotują w giżycku gwiazdy polskiej kuchni. Wszystko w ramach 30. finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.
30 stycznia do miasta nad Niegocinem przyjadą uczestnicy najbardziej znanych programów kulinarnych.
Mówi Dariusz Baryga, szef kuchni w Giżycku.
To już kolejna akcja kulinarna organizowana przez pana Dariusza oraz przez zwyciężczynię programu Master Chef Polska – Olę Juszkiewicz.
W maju kucharze pomagali Pawłowi Sokołowskiemu w walce z nowotworem. Teraz będą zbierali pieniądze na Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy.
W menu mazurskie zupy. Rozgrzewające i bardzo sycące. Największym wyzwaniem dla szefów kuchni będzie na pewno karmuszka, czyli mazurska zupa gulaszowa.
Gotowanie odbędzie się w giżyckiej Ekomarinie – początek około godziny 11.00. Degustacja potraw około 16.00.