Ekspres do kawy jest niezbędnym elementem wyposażenia każdego miłośnika kawy. Filiżanka świeżego, aromatycznego napoju z rana rozbudza i dodaje energii na cały dzień. Kawa przygotowana w domu można smakować jak ta ze słonecznych Włoch, do jej przygotowania niezbędny jest jednak dobry ekspres.
Ekspresy do kawy- rodzaje
Ekspresy do kawy można podzielić na te przelewowe i ciśnieniowe. Oba rodzaje mają swoje zalety, jak i wady.
Ekspres przelewowy
To urządzenie o bardzo prostej budowie, z tego względu to jeden z najtańszych modeli dostępnych na rynku. Mechanizm parzenia opiera się na zalaniu zmielonych ziaren kawy wrzątkiem, po czym przesączeniu naparu przez filtr do dzbanka. Dzięki niemu możemy przygotować klasyczną czarną kawę. Ekspres przelewowy wyposażony w duży dzbanek pozwala na jednorazowe przygotowanie dużej ilości napoju. Jest on więc polecany w przypadku dużej rodziny, ale też sprawdza się przy spotkaniach z przyjaciółmi.
Ekspres ciśnieniowy
W takim urządzeniu wrzątek pod ciśnieniem przepuszczany jest przez ziarna kawy, dzięki czemu napój ma intensywny i doskonały smak.
- kawiarka- swoim wyglądem przypomina czajnik, jest dobrą opcją dla osób, które chcą przygotowywać dany rodzaj kawy, a więc tradycyjny włoski napar o bogatym smaku.
- ekspres kolbowy- powala na kontrolę przygotowania napoju na wszystkich etapach. Taki model polecany jest osobom, które chcą uzyskać jak najwyższą jakość naparu. Urządzenie wyposażone jest w specjalną kolbę z sitkiem w którym umieszcza się zmieloną kawę.
- ekspres na kapsułki albo saszetki- często wybierany sprzęt, który jest dosyć tani. Wśród jego zalet można wymienić także prostotę obsługi, jak i wiele możliwości jakie daje. Rozwiązanie to pozwala na przygotowanie nie tylko wielu rodzaju kaw, ale także herbat i napojów czekoladowych. Niestety kapsułki do niego są dosyć kosztowne, ponadto jest on związany z wieloma odpadami. Plastikowe kapsułki po zaparzeniu napoju trafiają do kosza. Ziarna w kapsułkach są już wcześniej zmielone, a więc napój nie ma smaku świeżo zmielonej kawy.
- ekspres automatyczny- często polecany rodzaj ekspresu, który stanowi połączenie zalet modelu na kapsułki oraz urządzenia kolbowego. Jest łatwy w obsłudze i można w nim przygotować wiele różnych naparów, a przy tym ziarna mielone są od razu przed przygotowaniem napoju. Kawa ma więc bogaty i głęboki smak oraz doskonały aromat.
- ekspres ciśnieniowo-przelewowy- jest połączeniem korzyści wynikających z użytkowania ekspresu przelewowego i ciśnieniowego. Można w nim jednorazowo przygotować dużą ilość kawy.
Ekspres automatyczny, kolbowy czy może przelewowy- co wybrać?
Jaki ekspres do kawy wybrać, aby spełnił wszystkie nasze oczekiwania? Ekspres do kawy jest polecanym urządzeniem zwłaszcza dla smakoszy tego napoju, którzy nie wyobrażają sobie poranka bez wypicia małej czarnej. Rodzaje takich sprzętów różnią się między sobą funkcjami i sposobem działania. Przed wyborem warto najpierw zastanowić się nad tym, jaką kawę chcemy przygotowywać w ekspresie? Jeżeli codzienne rano wypijamy mocną kawę w dużej ilości, wówczas dobrym wyborem będzie ekspres przelewowy. W sytuacji, gdy zależy nam na możliwości przygotowywania różnych napojów i zależy nam na szybkim zaparzaniu, wtedy świetnym rozwiązaniem będzie ekspres kolbowy. Jeżeli jednak najważniejszy jest dla nas idealny smak kawy i sprawne jej przygotowanie, w takim wypadku doskonałym wyborem będzie ekspres automatyczny. Model kapsułkowy sprawdzi się natomiast dla osób ceniących sam rytuał jej picia, a nie tylko smak?
Ekspres do kawy- wolnostojący czy do zabudowy?
Na rynku dostępne są zarówno modele wolnostojące, jak i te specjalnie do zabudowy. Obie propozycje mają swoje zalety, jak i wady. Produkt wolnostojący jest kompaktowy, a więc można go ustawić w dowolnym miejscu. Zazwyczaj taki ekspres jest niewielki, a więc nie zajmuje zbyt dużo miejsca w kuchni. Różnorodność ekspresów wolnostojących pozwala na dobranie idealnego rozwiązania, które wkomponuje się w aranżację kuchni. Ekspresy do zabudowy zajmują więcej miejsca i są znakomitym wyborem zwłaszcza do nowoczesnych pomieszczeń.
Artykuł sponsorowany