Poznań, Ełk
Perła 2022, czyli główna nagroda w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną dla „Stradunianek”!
Przedstawicielki Koła Gospodyń Wiejskich w Stradunach okazały się bezkonkurencyjne podczas prestiżowego konkursu w Poznaniu.
– Perła – to konkurs na najlepsze danie regionalne z tradycją – mówi Ewelina Truszkowska ze „Stradunianek”.
Nagroda trafiła do gospodyń ze Stradun za frytkę z okonia i szczupaka faszerowanego. Trudność była tym większa, że przedstawicielki naszego regionu jechały do Poznania bez „gotowców”. Cała potrawa została przygotowana na miejscu, bezpośrednio przed konkursem.
A już w ten weekend, przed „Straduniankami” kolejny wyjazd na konkurs. Tym razem będą to Mistrzostwa Polski, festiwal „Polska od kuchni”, które odbędą się w Warszawie.