Tran – Właściwości, zastosowanie i wskazania

1ww

Tran to pozyskiwany z wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z rodziny dorszowatych płynny tłuszcz o bardzo wysokiej wartości odżywczej. Dużą popularnością cieszył się w latach 70 XX wieku, kiedy to podawany był dzieciom w celu budowania odporności. Jednak po jakimś czasie zainteresowanie tranem zmalało, być może ze względu na bardzo nieprzyjemny rybi smak i zapach tego specyfiku. Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe tran dziś znów zyskuje na popularności. Dostępny jest nie tylko w formie płynnej, ale i pod postacią kapsułek i żelek. Kiedy warto sięgnąć po tran?

Merytoryczne wsparcie artykułu zapewnił serwis Zielares o witaminach, ziołach i suplementacji

Tran i jego niecodzienny skład 

Tran jest pozyskiwanym ze świeżej wątroby dorsza (lub innych ryb z tej rodziny) ciekłym, skoncentrowanym olejem, który ze względu na zawarte w nim duże pokłady zdrowych tłuszczów i witamin jest prawdziwą bombą zdrowia dla naszego organizmu.

Choć kojarzy się z PRL-em, bo właśnie wtedy był niezwykle popularny, tran posiada wielowiekową tradycję. Jak wynika ze źródeł, pojawił się w powszechnym zastosowaniu już w XIV stuleciu. Niekiedy pojęcia „tran” używa się również w odniesieniu do oleju z wątroby rekina albo halibuta. Jest to jednak błąd, tran to tylko olej z wątroby dorszowatych.

W tranie zawarta jest unikalna mieszanka dobrze przyswajalnych składników, które niezwykle korzystnie wpływają na naszą odporność. Są to:

Niezwykle bogaty skład tranu sprawia, że stosując go regularnie, nawet w stanie znacznego osłabienia, nie musimy korzystać z innych preparatów wzmacniających, wystarczy ten jeden specyfik dla szybkiego podniesienia poziomu sił witalnych organizmu. Oprócz stymulowania układu odpornościowego i przeciwdziałania przeziębieniom, tran wykazuje także szereg innych pozytywnych dla naszego zdrowia właściwości.

Tran – właściwości prozdrowotne

Codzienne stosowanie tranu to jedna z najszybszych i najskuteczniejszych metod na wzmocnienie barier obronnych organizmu przed czynnikami chorobotwórczymi. To jednak nie wszystko. Bardzo ważne jest też działanie antyoksydacyjne i pozytywny wpływ na serce i układ krążenia.

Jak tran działa na nasz organizm:

 

Tran – wskazania 

Tran to naturalne remedium na wiele dolegliwości. Jest też doskonałym środkiem do profilaktycznego wspomagania zdrowia. Szczególnie tranem powinny zainteresować się osoby, które:

Tran jest też rekomendowany dzieciom i młodzieży w okresie wzrostu, rekonwalescentom, osobom stosującym używki oraz seniorom.

Tran – dawkowanie, możliwe skutki uboczne

Tran należy stosować zgodnie z zaleceniami, które znaleźć można na opakowaniach preparatów zawierających ten składnik. Bardzo ważne, żeby trzymać się rekomendowanych dawek, ponieważ zażywany w nadmiarze tran może wywołać negatywne skutki uboczne, takie jak: bóle głowy, wzrost masy ciała, zaburzenia neurologiczne, powiększenie wątroby i śledziony, brak apetytu, wielomocz.

Tran – przeciwwskazania

Przeciwwskazaniami do stosowania tranu są: kamica nerkowa, hiperkalcemia, sarkoidoza, stosowanie leków przeciwzakrzepowych, stosowanie preparatów z witaminą A lub D. W przypadku kobiet w ciąży warto spożywanie tranu skonsultować z lekarzem.

Artykuł sponsorowany

Exit mobile version