Tran to pozyskiwany z wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z rodziny dorszowatych płynny tłuszcz o bardzo wysokiej wartości odżywczej. Dużą popularnością cieszył się w latach 70 XX wieku, kiedy to podawany był dzieciom w celu budowania odporności. Jednak po jakimś czasie zainteresowanie tranem zmalało, być może ze względu na bardzo nieprzyjemny rybi smak i zapach tego specyfiku. Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe tran dziś znów zyskuje na popularności. Dostępny jest nie tylko w formie płynnej, ale i pod postacią kapsułek i żelek. Kiedy warto sięgnąć po tran?
Merytoryczne wsparcie artykułu zapewnił serwis Zielares o witaminach, ziołach i suplementacji
Tran i jego niecodzienny skład
Tran jest pozyskiwanym ze świeżej wątroby dorsza (lub innych ryb z tej rodziny) ciekłym, skoncentrowanym olejem, który ze względu na zawarte w nim duże pokłady zdrowych tłuszczów i witamin jest prawdziwą bombą zdrowia dla naszego organizmu.
Choć kojarzy się z PRL-em, bo właśnie wtedy był niezwykle popularny, tran posiada wielowiekową tradycję. Jak wynika ze źródeł, pojawił się w powszechnym zastosowaniu już w XIV stuleciu. Niekiedy pojęcia „tran” używa się również w odniesieniu do oleju z wątroby rekina albo halibuta. Jest to jednak błąd, tran to tylko olej z wątroby dorszowatych.
W tranie zawarta jest unikalna mieszanka dobrze przyswajalnych składników, które niezwykle korzystnie wpływają na naszą odporność. Są to:
- nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega 3, przede wszystkim kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA),
- nienasycone kwasy tłuszczowe omega 6,
- witamina D,
- witamina E,
- witamina A.
Niezwykle bogaty skład tranu sprawia, że stosując go regularnie, nawet w stanie znacznego osłabienia, nie musimy korzystać z innych preparatów wzmacniających, wystarczy ten jeden specyfik dla szybkiego podniesienia poziomu sił witalnych organizmu. Oprócz stymulowania układu odpornościowego i przeciwdziałania przeziębieniom, tran wykazuje także szereg innych pozytywnych dla naszego zdrowia właściwości.
Tran – właściwości prozdrowotne
Codzienne stosowanie tranu to jedna z najszybszych i najskuteczniejszych metod na wzmocnienie barier obronnych organizmu przed czynnikami chorobotwórczymi. To jednak nie wszystko. Bardzo ważne jest też działanie antyoksydacyjne i pozytywny wpływ na serce i układ krążenia.
Jak tran działa na nasz organizm:
- stymulując produkcję limfocytów, podnosi odporność organizmu, przez co wzmacnia mechanizmy obronne organizmu przed wirusami, bakteriami, grzybami, pasożytami i alergenami,
- zmniejsza podatność na przeziębienia i infekcje,
- stymuluje procesy regeneracji tkanek,
- pomaga utrzymać skórę i błony śluzowe w dobrej kondycji,
- poprawia pracę mózgu, pozytywnie wpływa na procesy poznawcze, usprawnia proces przyswajania wiedzy i zapamiętywania,
- dba o prawidłowy wzrost i rozwój organizmu,
- korzystnie wpływa na wzrok, przeciwdziała chorobom oczu,
- opóźnia procesy starzenia,
- zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory,
- dba o zdrowe, mocne kości, zapobiega osteoporozie,
- wspomaga serce, obniża stężenie cholesterolu i trójglicerydów, wzmacnia naczynia krwionośne, reguluje ciśnienie krwi, przeciwdziała zakrzepom, miażdżycy i chorobie niedokrwiennej serca.
Tran – wskazania
Tran to naturalne remedium na wiele dolegliwości. Jest też doskonałym środkiem do profilaktycznego wspomagania zdrowia. Szczególnie tranem powinny zainteresować się osoby, które:
- mają niską odporność, często „łapią” przeziębienia, są podatne na infekcje,
- zmagają się z alergiami,
- borykają się z nadciśnieniem, podwyższonym poziomem cholesterolu, złą kondycją żył, tętnic i serca,
- chcą wzmocnić ochronę przed nowotworami i chorobami układu krążenia,
- zmagają się z chorobami układu krążenia i chcą zahamować postęp schorzenia,
- chcą poprawić stan kości i pracę mięśni,
- chcą poprawić wygląd sylwetki (tran wspiera proces usuwania złogów tłuszczu z ciała),
- są narażone na duży wysiłek umysłowy i chcą poprawić wydajność mózgu,
- mają zwiększone zapotrzebowanie na witaminę A i D3.
Tran jest też rekomendowany dzieciom i młodzieży w okresie wzrostu, rekonwalescentom, osobom stosującym używki oraz seniorom.
Tran – dawkowanie, możliwe skutki uboczne
Tran należy stosować zgodnie z zaleceniami, które znaleźć można na opakowaniach preparatów zawierających ten składnik. Bardzo ważne, żeby trzymać się rekomendowanych dawek, ponieważ zażywany w nadmiarze tran może wywołać negatywne skutki uboczne, takie jak: bóle głowy, wzrost masy ciała, zaburzenia neurologiczne, powiększenie wątroby i śledziony, brak apetytu, wielomocz.
Tran – przeciwwskazania
Przeciwwskazaniami do stosowania tranu są: kamica nerkowa, hiperkalcemia, sarkoidoza, stosowanie leków przeciwzakrzepowych, stosowanie preparatów z witaminą A lub D. W przypadku kobiet w ciąży warto spożywanie tranu skonsultować z lekarzem.
Artykuł sponsorowany