Ełk
Szczypta energii, gram pasji, mnóstwo talentu i jest sukces. Uczniowie Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku zajęli II miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym Akademia Mleka.
Na talerzach królowały przetwory mleczne. Reprezentanci ełckiej szkoły przygotowali tartę z warzywami i czterema rodzajami sera. Jako danie główne zaserwowali wariację mazurskiej farszynki z farszem z łososia i wędzonego twarogu z sosem serowym i musem na bazie maślanki oraz szpinaku.
Jak mówi Anna Korzeń, nauczycielka z Zespołu Szkół nr 6, uczniowie starali się wykorzystać mleko w oryginalny sposób.
Wśród młodych kucharzy znalazła się Julia Sznużyńska. Uczennica przyznaje, że wszystko poszło bardzo sprawnie.
Marek Romanowski dodaje, że z mlekiem trzeba uważać.
Uczniowie wygrali voucher o wartości 4500 złotych na zakup sprzętu dla szkoły. Nastolatkowie przygotowywali się pod czujnym okiem Anny Korzeń, Agnieszki Szmel-Pietruszewskiej, Ewy Gołek oraz Ewy Szymkiewicz.