Radio5
SŁUCHAJ
  • WIADOMOŚCI
    • INFORMACJE
    • KULTURA
    • MUZYKA
    • SPORT
    • POGODA
  • REGION
    • AUGUSTÓW
    • EŁK
    • GIŻYCKO
    • GOŁDAP
    • GRAJEWO
    • OLECKO
    • SEJNY
    • SUWAŁKI
    • POLSKA I ŚWIAT
  • GOŚCIE
  • SZLAKAMI SUWALSZCZYZNY
  • RADIO5 TV
  • KALENDARIUM
  • REKLAMA
  • RADIO
    • KATALOG FIRM
    • OGŁOSZENIA
    • KONKURSY
    • LUDZIE RADIA
    • NIEZAPOMNIANI
    • AUDYCJE
    • PATRONAT MEDIALNY
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • KONTAKT
Brak wyników
Pokaż wszystko

Wybierz język

Radio5
  • WIADOMOŚCI
    • INFORMACJE
    • KULTURA
    • MUZYKA
    • SPORT
    • POGODA
  • REGION
    • AUGUSTÓW
    • EŁK
    • GIŻYCKO
    • GOŁDAP
    • GRAJEWO
    • OLECKO
    • SEJNY
    • SUWAŁKI
    • POLSKA I ŚWIAT
  • GOŚCIE
  • SZLAKAMI SUWALSZCZYZNY
  • RADIO5 TV
  • KALENDARIUM
  • REKLAMA
  • RADIO
    • KATALOG FIRM
    • OGŁOSZENIA
    • KONKURSY
    • LUDZIE RADIA
    • NIEZAPOMNIANI
    • AUDYCJE
    • PATRONAT MEDIALNY
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • KONTAKT
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio5
SŁUCHAJ
Strona Główna Wyróżnienie Sponsorowane BSG

Zrób przegląd lodówki co najmniej raz w tygodniu i wyrzuć to

AA Red. AA
7 listopada 2022
w Sponsorowane BSG
0
1 8
0
SHARES
0
VIEWS
Udostępnij na FacebookUdostępnij na Twitter

Nasze lodówki potrafią wiele, ale utrzymanie świeżości jedzenia na zawsze nie jest jedną z nich. Bez lodówki biegalibyśmy codziennie do sklepu spożywczego, ale lodówki nie mogą utrzymywać naszego jedzenia w stanie świeżości na zawsze.

Przeterminowane przyprawy i sosy

Gromadzenie wielu przypraw nieuchronnie prowadzi do tego, że wiele z nich traci ważność lub psuje się, zanim zdążymy je zużyć. Powinieneś przejrzeć lodówkę i sprawdzić, które z nich są jeszcze dobre, a które trzeba wyrzucić. Oto jak długo niektóre popularne przyprawy mogą przetrwać w lodówce: ketchup, sos koktajlowy lub chili: 6 miesięcy, chrzan: 3 do 4 miesięcy, musztarda: 12 miesięcy, oliwki: 2 tygodnie, ogórki kiszone: od 1 do 3 miesięcy, majonez i sos do sałatek: 2 miesiące. Jeśli masz wątpliwości, zrób test wzrokowy i węchowy. Jeśli oddzieliły się od siebie lub widać na nich pleśń, wyrzuć je. Jeśli wygląda dobrze, ale ma nieprzyjemny zapach, wyrzuć.

Wędliny

Jednym z naszych ulubionych lunchów w pracy jest stara, dobra kanapka z wędliną. Jest łatwa i szybka, a do tego zawsze smaczna. Chociaż wędliny są konserwowane, nie mają bardzo długiego okresu przydatności do spożycia. Mięso powinno być zjedzone w ciągu trzech do pięciu dni od otwarcia opakowania, a wędliny, takie jak prosciutto, w ciągu dwóch do trzech tygodni. Jeśli masz jakieś konserwy mięsne, które przekroczyły te ramy czasowe, wyrzuć je. Jeżeli szukasz ciekawych i sprawdzonych przepisów na smaczne danie to na jedzmy-zdrowo.pl znajdziesz bardzo wiele ciekawych propozycji.

Sfermentowana żywność

Sfermentowana żywność, taka jak kimchi, pikle i miso, to świetne produkty, które warto mieć w lodówce – wnoszą wiele życia do posiłków. Sfermentowana żywność może być przechowywana przez długi czas, ale nie oznacza to, że może przetrwać w nieskończoność. Jeżeli na kimchi lub ogórkach pojawi się biała warstwa lub pleśń, nie ma możliwości ich uratowania – wyrzuć je. W przypadku produktów takich jak miso, jeśli ich kolor, konsystencja i zapach znacznie się zmieniły, czas je wyrzucić.

Mięso mielone

Na naszej liście zakupów zawsze znajduje się jakiś rodzaj mięsa mielonego. Niestety mięso mielone należy zużyć w ciągu dwóch dni od zakupu. Dzieje się tak dlatego, że mięso mielone jest bardziej przetworzone i poddawane obróbce, co sprawia, że jest bardziej podatne na rozwój bakterii. Jeśli nie planujesz użyć mięsa mielonego od razu, przechowuj je w zamrażarce i rozmrażaj w lodówce dzień przed planowanym użyciem.

Miękkie sery

Rodzaje sera, te bardziej miękkie, jak kozi czy Brie, nie mają długiego okresu przydatności do spożycia – od jednego do dwóch tygodni w zależności od odmiany. Jeśli twoja szuflada z serami jest obecnie pełna półproduktów i pojemników z miękkimi serami, zrób remanent i wyrzuć te, które leżały w niej dłużej niż kilka tygodni.

Artykuł sponsorowany

REKLAMA
Poprzedni

Smartfony stały się nałogiem dzieci i młodzieży

Następny

Pozycjonowanie dla firm z Wrocławia. Dlaczego SEO?

Podobne

Autonomiczny wózek widłowy w magazynie
Sponsorowane

Kiedy i dlaczego warto wprowadzić do magazynu autonomiczny wózek widłowy?

5 grudnia 2025
31 3
Sponsorowane BSG

Jak zaplanować krótkoterminowe i długoterminowe składowanie towarów, żeby nie przepalać budżetu

5 grudnia 2025
29 1
Sponsorowane

Skuteczne pozycjonowanie stron w dobie AI – jak sztuczna inteligencja zmienia SEO

5 grudnia 2025
21 5
Sponsorowane BSG

Marzysz o długich i gęstych włosach? Przegląd najpopularniejszych metod przedłużania

5 grudnia 2025
2 6
Sponsorowane BSG

Wycieczki szkolne do Wielkiej Brytanii – co zobaczyć na wycieczce w UK?

5 grudnia 2025
20
Sponsorowane BSG

Przełom w bateriach samochodowych — czy elektryki naprawdę dostaną zasięg 1500 km?

4 grudnia 2025
Dom przy Alabastrowej 69
Sponsorowane

Niewielka działka, duże potrzeby? Jest na to rozwiązanie – dom z poddaszem użytkowym i piwnicą.

2 grudnia 2025
20251202122321 download
Sponsorowane BSG

Komfort, smak i regeneracja: przestrzeń idealna dla wymagających gości

2 grudnia 2025
Pokaż więcej
Następny
BANGKOK, THAILAND - FEBRUARY 14, 2017: A man's hand is touching screen on tablet at night for searching on Google search engine. Google is the most popular Internet search engine in the world.

Pozycjonowanie dla firm z Wrocławia. Dlaczego SEO?

Please login to join discussion

Czytaj również

Pomaganie jest fajne! Dziś Światowy Dzień Wolontariusza

Mikołajkowy Autobus Radia 5 Ełk dostarczył górę prezentów!

Za nimi wieńcząca szkolenie pętla, a przed nimi przysięga

W niespełna godzinę odnaleźli 63-latka

Kontrabanda ukryta w pociągu z Białorusi

Choinki rozbłysną w okolicach Suwałk

Kiedy i dlaczego warto wprowadzić do magazynu autonomiczny wózek widłowy?

Naturalne sposoby na odporność – co naprawdę działa?

Jak zaplanować krótkoterminowe i długoterminowe składowanie towarów, żeby nie przepalać budżetu

Skuteczne pozycjonowanie stron w dobie AI – jak sztuczna inteligencja zmienia SEO

REKLAMA

RADIO 5 SUWAŁKI

ul. Bulwarowa 5
16-400 Suwałki
tel. (087) 567 80 00
serwis@radio5.com.pl

RADIO 5 EŁK

ul. Małeckich 2
19-300 Ełk
tel. (87) 621 59 00
elk@radio5.com.pl

Agencja Reklamowa Radio 5

Suwałki
ul. Ks J. Zawadzkiego 2 lok. 1.2
16-400 Suwałki
tel. (087) 566 62 10
reklama.suwalki@radio5.com.pl

  • KONKURSY
  • LUDZIE RADIA
  • REKLAMA
  • PATRONAT MEDIALNY
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • NADAWCA
  • KONTAKT
© 2025 Radio5. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Praca Ełk | Ogłoszenie o pracę | The protocol | Targi pracy |
Praca Suwałki | Praca na Gowork.pl | XTB - czy warto? | Kwiaciarnia Laflora.pl

gnews
Translate »
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • WIADOMOŚCI
    • INFORMACJE
    • KULTURA
    • MUZYKA
    • SPORT
    • POGODA
  • REGION
    • AUGUSTÓW
    • EŁK
    • GIŻYCKO
    • GOŁDAP
    • GRAJEWO
    • OLECKO
    • SEJNY
    • SUWAŁKI
    • POLSKA I ŚWIAT
  • GOŚCIE
  • SZLAKAMI SUWALSZCZYZNY
  • RADIO5 TV
  • KALENDARIUM
  • REKLAMA
  • RADIO
    • KATALOG FIRM
    • OGŁOSZENIA
    • KONKURSY
    • LUDZIE RADIA
    • NIEZAPOMNIANI
    • AUDYCJE
    • PATRONAT MEDIALNY
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • KONTAKT

© 2024 Radio5. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Ta witryna wykorzystuje cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.