Zrób przegląd lodówki co najmniej raz w tygodniu i wyrzuć to

1 8

Nasze lodówki potrafią wiele, ale utrzymanie świeżości jedzenia na zawsze nie jest jedną z nich. Bez lodówki biegalibyśmy codziennie do sklepu spożywczego, ale lodówki nie mogą utrzymywać naszego jedzenia w stanie świeżości na zawsze.

Przeterminowane przyprawy i sosy

Gromadzenie wielu przypraw nieuchronnie prowadzi do tego, że wiele z nich traci ważność lub psuje się, zanim zdążymy je zużyć. Powinieneś przejrzeć lodówkę i sprawdzić, które z nich są jeszcze dobre, a które trzeba wyrzucić. Oto jak długo niektóre popularne przyprawy mogą przetrwać w lodówce: ketchup, sos koktajlowy lub chili: 6 miesięcy, chrzan: 3 do 4 miesięcy, musztarda: 12 miesięcy, oliwki: 2 tygodnie, ogórki kiszone: od 1 do 3 miesięcy, majonez i sos do sałatek: 2 miesiące. Jeśli masz wątpliwości, zrób test wzrokowy i węchowy. Jeśli oddzieliły się od siebie lub widać na nich pleśń, wyrzuć je. Jeśli wygląda dobrze, ale ma nieprzyjemny zapach, wyrzuć.

Wędliny

Jednym z naszych ulubionych lunchów w pracy jest stara, dobra kanapka z wędliną. Jest łatwa i szybka, a do tego zawsze smaczna. Chociaż wędliny są konserwowane, nie mają bardzo długiego okresu przydatności do spożycia. Mięso powinno być zjedzone w ciągu trzech do pięciu dni od otwarcia opakowania, a wędliny, takie jak prosciutto, w ciągu dwóch do trzech tygodni. Jeśli masz jakieś konserwy mięsne, które przekroczyły te ramy czasowe, wyrzuć je. Jeżeli szukasz ciekawych i sprawdzonych przepisów na smaczne danie to na jedzmy-zdrowo.pl znajdziesz bardzo wiele ciekawych propozycji.

Sfermentowana żywność

Sfermentowana żywność, taka jak kimchi, pikle i miso, to świetne produkty, które warto mieć w lodówce – wnoszą wiele życia do posiłków. Sfermentowana żywność może być przechowywana przez długi czas, ale nie oznacza to, że może przetrwać w nieskończoność. Jeżeli na kimchi lub ogórkach pojawi się biała warstwa lub pleśń, nie ma możliwości ich uratowania – wyrzuć je. W przypadku produktów takich jak miso, jeśli ich kolor, konsystencja i zapach znacznie się zmieniły, czas je wyrzucić.

Mięso mielone

Na naszej liście zakupów zawsze znajduje się jakiś rodzaj mięsa mielonego. Niestety mięso mielone należy zużyć w ciągu dwóch dni od zakupu. Dzieje się tak dlatego, że mięso mielone jest bardziej przetworzone i poddawane obróbce, co sprawia, że jest bardziej podatne na rozwój bakterii. Jeśli nie planujesz użyć mięsa mielonego od razu, przechowuj je w zamrażarce i rozmrażaj w lodówce dzień przed planowanym użyciem.

Miękkie sery

Rodzaje sera, te bardziej miękkie, jak kozi czy Brie, nie mają długiego okresu przydatności do spożycia – od jednego do dwóch tygodni w zależności od odmiany. Jeśli twoja szuflada z serami jest obecnie pełna półproduktów i pojemników z miękkimi serami, zrób remanent i wyrzuć te, które leżały w niej dłużej niż kilka tygodni.

Artykuł sponsorowany

Exit mobile version