Łosoś to produkt, który powinien znaleźć się w każdej zdrowej diecie. Ryba ta jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów oraz innych cennych substancji odżywczych. Składniki w nim zawarte wspierają funkcjonowanie całego organizmu, w tym układu krwionośnego, nerwowego i odpornościowego. Jeśli zastanawiasz się, czy warto włączyć łososia do swojej diety, przeczytaj, co kryje w sobie ta niezwykle wartościowa ryba.
Witaminy w łososiu
Łosoś to przede wszystkim źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D i E) oraz witamin z grupy B. Aby skorzystać w pełni z tych składników, warto poddawać łososia krótkiej obróbce termicznej, bez dodatkowego tłuszczu. Najwięcej witamin zawiera łosoś na parze i pieczony.
Witamina D zwiększa przyswajanie wapnia, a więc ma korzystny wpływ na mineralizację kości. Tłuste ryby morskie to jedno z niewielu źródeł witaminy D w naszej diecie. Organizm ludzki jest w stanie syntetyzować ją samodzielnie z energii słonecznej, ale tylko w określonych miesiącach i porach dnia, gdy promieniowanie słoneczne jest najsilniejsze. Wiele osób w naszej szerokości geograficznej cierpi na niedobór tej witaminy, dlatego warto włączyć do diety łososia, który jest jej naturalnym źródłem.
Z kolei witamina A zawarta w łososiu wspomaga wzrok – wpływa korzystnie na ostrość widzenia, zapobiega zmianom degeneracyjnym plamki żółtej oraz łagodzi syndrom suchego oka. Witamina E ma wysoki potencjał antyoksydacyjny, co oznacza, że chroni organizm przed uszkodzeniem komórek wywołanym przez reaktywne formy tlenu. Składnik ten nazywany jest też witaminą płodności – zmniejsza stany zapalne w organizmie i zwiększa szanse na poczęcie. Obecne w łososiu witaminy z grupy B są niezbędne do regulacji procesów metabolicznych oraz do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Jakie minerały zawiera łosoś?
Łosoś to ryba zasobna w składniki mineralne, takie jak: potas, wapń, fosfor, selen, jod czy żelazo. Potas jest niezbędny do regulowania ciśnienia krwi. Wapń, podobnie jak fosfor, to podstawowy składnik budujący kości i zęby. Odgrywa też kluczową rolę w skurczu mięśni, a w układzie nerwowym bierze udział w przewodzeniu bodźców nerwowych. Łosoś i inne ryby morskie to podstawowe źródło jodu w diecie, który odgrywa kluczową rolę w prawidłowej produkcji hormonów tarczycy. Selen to pierwiastek śladowy o istotnym znaczeniu dla naszego zdrowia, m.in. ma działanie antyoksydacyjne oraz podobnie jak jod bierze udział w konwersji hormonów tarczycy. Z kolei najważniejszą rolą żelaza w organizmie jest udział w syntezie czerwonych krwinek. Jego prawidłowe spożycie chroni przed anemią.
Łosoś a kwasy tłuszczowe omega-3
Oprócz witamin i składników mineralnych łosoś jest również źródłem deficytowych w naszej diecie kwasów omega-3 – EPA i DHA, których organizm człowieka nie jest w stanie syntetyzować samodzielnie, więc musimy dostarczać je wraz z pożywieniem. Kwasy omega-3 mają wiele cennych właściwości zdrowotnych, m.in.:
- regulują ciśnienie krwi;
- wspierają pracę serca i układu krwionośnego;
- zmniejszają stany zapalne w organizmie;
- działają przeciwmiażdżycowo;
- wpływają na pracę mózgu i układu nerwowego;
- zmniejszają objawy depresji;
- zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby neurodegeneracyjne.
Jak jeść łososia?
Eksperci zalecają, aby ryby morskie gościły na naszych stołach przynajmniej dwa razy w tygodniu. Warto jednak sięgać po produkty wysokiej jakości, takie jak łosoś, aby mieć pewność, że nie narażamy organizmu na kumulację niebezpiecznych metali ciężkich, które mogą być obecne w rybach z niesprawdzonych źródeł.
Sposobów na przyrządzenie łososia jest bardzo wiele. Można go ugotować na parze, upiec, usmażyć, a nawet zjeść na surowo, np. w postaci sushi. Najzdrowszą formą jest łosoś pieczony i gotowany na parze. Warto wiedzieć, że ryba ta lubi dodatek aromatycznych przypraw, takich jak: koperek, bazylia, oregano, majeranek czy estragon. Ciekawym urozmaiceniem diety jest łosoś wędzony na zimno lub na gorąco, którego można użyć na zimno, np. do kanapek lub sałatek, ale też na ciepło, np. do sosów do makaronu.
Artykuł sponsorowany