Wigry
Włoskiej kuchni uczył w środę (12.07.23) nad Wigrami mieszkanki Suwalszczyzny Elia Saba, sardyński kucharz, tytułowany senator Włoskiej Federacji Szefów Kuchni.
Pracę, jako kucharz zaczął 1969 roku. W 1977 ruszył do Stanów Zjednoczonych po nowe doświadczenia. Gotował w najlepszych restauracjach świata honorowanych 5 gwiazdkami Michelin. W 1980 roku postanowił dzielić się doświadczeniem, a spod jego ręki wyszło szereg szefów kuchni renomowanych hoteli. Przez 10 lat był sekretarzem regionalnego związku kucharzy Sardynii, a następne dwadzieścia prezesem. W tym samym czasie wszedł do Rady Krajowej Związku Szefów Kuchni. Od 2007 roku prowadzi własną firmę i jeździ po świecie, ucząc włoskiej kuchni. Na zaproszenie Suwalsko-Sejneńskiej Lokalnej Grupy Działania przybył na Suwalszczyznę, gdzie od kilku dni uczy gotować po włosku i łączyć smaki – polski i włoski. We wtorek pracował z kucharzami z miejscowego hotelu, a w środę zaprezentował jak przygotować sardyńską fregulę i risotto. Jak powiedział Radiu 5, uczył łączenia produktów włoskich z polskimi.
Na zaproszenie na pokaz odpowiedziały między innymi panie z miejscowych kół gospodyń wiejskich i kucharki specjalizujące się w lokalnych przysmakach, jak Bogusława Nowosadko. Jak mówiła, gotuje od ponad 30 lat, ale warto podpatrywać innych, bo inspirują.