Czy wiesz, że… musztarda również ma swoje święto? Ten zamknięty w słoiczku dodatek do potraw, to nieodzowny element wyposażenia każdej domowej lodówki, a latem także towarzysz udanego grilla. I między innymi dlatego doczekał się swojego dnia. Światowy Dzień Musztardy obchodzony jest 5 sierpnia, jednak my świętować będziemy przez całe dwa tygodnie! Zaczynamy już dziś. Zapraszamy do udziału w konkursie organizowanym wspólnie z firmą Kamis.
Sarepska, delikatesowa, czeska – każda inna, ale łączy je jedno – musztardy Kamis to źródło dobrego smaku. Do wyboru jest 17 wariantów. Który z nich wybrać? Oto kilka z propozycji:
- musztarda sarepska – to najbardziej rozpoznawalna i popularna ze wszystkich musztard w Polsce. Sekretem smaku, który tak uwielbiają Polacy, jest specjalnie wyselekcjonowana biała i czarna gorczyca, tzw. sarepska, od której bierze swoją nazwę musztarda. Musztarda początkowo sprawia wrażenie pikantnej, ale po chwili łagodnieje, a wyjątkowe doznania są wzmacniane przez gruboziarnistą, kremową strukturę. Musztardę sarepską najczęściej stosuje się jako dodatek do mięs, serów i sałatek, ale jest też dobrym składnikiem sosów i świetną marynatą, która powoduje, że danie nabiera interesującego, delikatnie pikantnego smaku. Dzięki wyjątkowości smaku często staje się elementem kulinarnych eksperymentów.
- musztarda delikatesowa – została stworzona z myślą o miłośnikach subtelnych smaków, którzy lubią dodawać musztardę do wielu potraw. To łagodna, słodko-kremowa, a jednocześnie lekko kwaśna musztarda. Takie niesamowite połączenie osiągnięto poprzez zastosowanie octu jabłkowego. Mieszanka ma też urzekający zapach ziół i nie zawiera dodatku substancji konserwujących. Musztarda delikatesowa jest idealnym dodatkiem do serów, wędlin, dipów i drobiu. Wspaniale sprawdza się też do dressingu i urozmaica smak hot-dogów, burgerów i zapiekanek. Natomiast w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej dobrze sprawdzi się w połączeniu z warzywami, np. w sałatce jarzynowej. Pasuje też do wytrawnych tart i pasty jajecznej.
- musztarda czeska – jest idealną kombinacją ostrości i słodkości. Doskonały balans osiągnięto dzięki wyjątkowej kombinacji przypraw i mistrzowskiemu połączeniu czarnej i białej gorczycy. W kremowej masie możemy znaleźć kawałki w obu kolorach, które jeszcze bardziej podkreślają unikalny smak. Wszystkie użyte w musztardzie składniki są pochodzenia roślinnego, a całość nie zawiera dodatku substancji konserwujących Musztarda czeska dzięki wyjątkowemu połączeniu ostrości i słodkości, może dodać pysznego aromatu kanapkom, burgerom i hot dogom. Jednak to samo połączenie smaków pasuje do wytrawnych wypieków i mięs, np. pieczonego boczku, dlatego można ją jeść z czym tylko się chce. Mieszanka sprawdzi się też w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, bo doskonale uzupełnia warzywne przekąski i przetwory.
Skoro już poznaliśmy bliżej produkty naszego Partnera, to nadszedł czas na szczegóły dotyczące konkursu. Akcja „Światowy Dzień Musztardy z firmą Kamis” to plebiscyt, w którym do wygrania są atrakcyjne nagrody. Do zdobycia są zestawy narzędzi do grillowania, które prezentujemy poniżej, zestawy przypraw i musztard marki Kamis oraz żeliwne patelnie z drewnianą podstawką.
Co zrobić, aby wziąć udział w konkursie? Zrób zdjęcie związane z hasłem „Myślisz musztarda, mówisz Kamis” i wyślij je na konkursy@radio5.com.pl. W zgłoszeniu podaj również swoje imię, nazwisko i numer telefonu. Na zgłoszenia czekamy do 6 sierpnia do godziny 23:59.
Uwaga! Nagrodzimy aż dziesięć najlepszych zgłoszeń.
Sponsorem nagród w konkursie jest Kamis – smak w każdym kęsie.
Szczegóły i regulamin akcji znajdują się na stronie: https://radio5.com.pl/2023/07/swiatowy-dzien-musztardy-z-firma-kamis/
Wszystkim uczestnikom konkursu życzymy powodzenia!
Artykuł sponsorowany