Nic tak nie rozgrzewa o poranku jak filiżanka aromatycznej kawy. Jedni cenią ją za smak, inni uwielbiają za drogocenne właściwości, a jeszcze inni traktują picie kawy jako swoisty rytuał i okazję do spotkania z najbliższymi. Zapewne znasz już latte, americano, cappuccino i mokkę, ale czy słyszałeś o kawie po grecku albo napoju kuloodpornym?
Kawa po grecku (lub po turecku)
Na początek przepis, w którym same składniki nie budzą zdziwienia, intryguje za to sposób przyrządzania. Kawa po grecku, zwana również kawą po turecku, to napój dobrze znany mieszkańcom basenu Morza Śródziemnego. Do jej zaparzenia używa się specjalnego naczynia kuchennego przypominającego tygielek i zwanego dżezwą. Grecy preferują ciemno palone i bardzo drobno mielone ziarna. Po wlaniu wody do tygielka dodajemy do niej zmieloną kawę (jedną pełną łyżeczkę na filiżankę) i cukier. Następnie umieszczamy naczynie na małym ogniu i czekamy, aż napój zacznie się podgrzewać. Po chwili mieszamy kawę, a gdy zacznie się pienić i podnosić, zdejmujemy z ognia. Powtarzamy cały proces dwukrotnie, a następnie przelewamy napój do filiżanki.
Kawa kuloodporna
Kawa kuloodporna (bulletproof coffee) to napój łączący kawę z masłem i olejem. W oryginalnym przepisie (według Dave’a Aspreya) do przygotowania kuloodpornej kawy używa się niesolonego masła od krów karmionych trawą, oleju MCT i dobrej jakości ziaren. Przepis na kawę z tłuszczem można jednak modyfikować według potrzeb i możliwości. Do przygotowania pysznej bulletproof coffee wystarczą drobno zmielone ziarna, masło klarowane i olej kokosowy. Jak zrobić kawę z tłuszczem? Na początek parzymy espresso ulubioną metodą (na przykład w ekspresie ciśnieniowym). Następnie łączymy wszystkie składniki za pomocą blendera. Kawa powinna mieć gładką i kremową konsystencję. Jeśli komuś brakuje dodatków, napój można urozmaicić cynamonem lub wanilią.
Dlaczego Asprey nazwał kawę z tłuszczem “kuloodporną”? Według niego bulletproof coffee pomaga uodpornić ciała i umysły na stres, czyli czyni ludzi zdrowszymi. W tym kontekście “kuloodporny” oznacza “chroniący przed psychicznymi i fizycznymi napięciami oraz oczekiwaniami współczesnego świata”.
Bulletproof coffee ma znacznie więcej kalorii niż zwykła czarna kawa. Z tej przyczyny często jest elementem jadłospisów wysokotłuszczowych i wysokokalorycznych, takich jak dieta ketogeniczna czy dieta 2500 kcal. Kawę z tłuszczem należy traktować bardziej jako deser niż napój.
Kawa z jajkiem
Kawa z jajkiem to pomysł Szwedów. Mieszkańcy Skandynawii z przyjemnością przygotowują kawowo-jajeczną mieszankę, zwracając uwagę na jej właściwości zdrowotne. W końcu jajko jest źródłem pełnowartościowego białka, wielu witamin i składników mineralnych. Jak zatem zrobić ten oryginalny napój? Do grubo zmielonych ziaren kawy wbijamy jajko i ucieramy mieszankę na jednolitą masę. W garnku gotujemy szklankę wody i dodajemy miksturę. Po pięciu minutach wlewamy jeszcze jedną szklankę wody i gotujemy ponownie przez około trzy minuty. Na koniec wystarczy przelać napój przez sitko, by oddzielić kawę od fusów. Smacznego!
Artykuł sponsorowany