Naturalne wsparcie odporności, czyli tran – jakie ma właściwości?

tran

Tran to jeden z naturalnych produktów, które doskonale znamy z dzieciństwa. Olej ze świeżych wątróbek dorsza atlantyckiego znany jest od pokoleń, a nasze mamy i babcie często podawały go nam w okresie wzmożonej podatności na infekcje sezonowe. Teraz warto wrócić do korzeni i na nowo odkryć prozdrowotne właściwości tranu, dzięki któremu możesz skutecznie zadbać o odporność organizmu – zarówno swojego, jak i dzieci. Z czego wynika jego ogromny potencjał? Sprawdź!

Tran – co warto o nim wiedzieć?

Tran to inaczej olej z wątroby dorsza atlantyckiego, który wyróżnia się żółtym zabarwieniem i charakterystycznym zapachem. Wiele osób wciąż myli go z olejem z wątroby rekina. To bardzo duży błąd z uwagi na dość spore rozbieżności w ich właściwościach. Choć oba oleje rybie wyglądają bliźniaczo podobnie, to w tranie znajdziesz znacznie więcej cennych dla Twojego zdrowia składników, w tym wyższe stężenie nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. W praktyce mowa o duecie kwasów DHA i EPA. Ponadto możesz także liczyć na obecność witaminy A i D.

Wybierając tran pamiętaj o tym, aby stawiać na sprawdzone produkty. W praktyce mowa o takich, które pozyskuje się z ryb pochodzących ze zrównoważonych połowów. To gwarancja bezpieczeństwa i jakości. Sięgaj po certyfikowany olej z wątroby dorsza atlantyckiego, w których na próżno szukać zanieczyszczeń groźnych dla zdrowia – np. metali ciężkich, dioksyn czy pestycydów.

Wartościowy tran będzie również posiadał wskaźnik TOTOX na odpowiednim poziomie. Mowa o tym na poziomie 25 lub mniejszym. Jest to swego rodzaju wyznacznik jakości oleju, dzięki któremu wiesz, co dostarczasz swojemu organizmowi.

Tran – poznaj jego skład

Dobrej klasy tran (https://olini.pl/tran-olini) to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3: DHA i EPA. Niezwykle ważne jest to, aby dostarczać je swojemu organizmowi wraz z pożywieniem. Powód? Nie jest on w stanie samodzielnie ich syntetyzować, a przynajmniej nie w wystarczającej ilości do pokrycia dziennego zapotrzebowania.

Dlaczego jest to tak ważne? Po pierwsze, wspomniane kwasy DHA i EPA są podstawowymi elementami budulcowymi błon komórkowych, jak również mózgu. Ponadto wspomagają pracę neuroprzekaźników, dlatego też ich niedobór może skutkować upośledzeniem układu nerwowego. Kwasy omega-3 obecne w składzie tranu to swego rodzaju pokarm dla mózgu, dzięki któremu wspomożesz pamięć, koncentrację czy też funkcje poznawcze. Będziesz cieszyć się lepszym samopoczuciem, a rozdrażnienie i rozkojarzenie powinny coraz mniej Ci dokuczać.

Nie bez znaczenia pozostaje także obecność witaminy D3 w oleju ze świeżych wątróbek dorsza atlantyckiego. “Witamina słońca” nie dość, że wspiera odporność, to w dodatku jest kluczowym wsparciem dla procesu mineralizacji kości. Ponadto ułatwia wchłanianie fosforu i wapnia z przewodu pokarmowego, a także jest ważnym elementem profilaktyki osteoporozy. Musisz mieć na uwadze także to, że witamina D3 także powinna być dostarczana organizmowi z zewnątrz.

Zwróć również uwagę na witaminę A, którą także znajdziesz w dobrej jakości tranie. To silny antyoksydant, a co za tym idzie, bardzo dobrze radzi sobie ze zwalczaniem wolnych rodników. Są one odpowiedzialne m.in. za powstawanie stanów zapalnych, komórek nowotworowych czy też przyspieszenie procesów starzenia. Ich wzrost często towarzyszy pojawiającym się infekcjom sezonowym.

Tran na odporność – naturalne wsparcie dla organizmu

Czy tran warto spożywać z myślą o naturalnym wsparciu odporności? Oczywiście, że tak. Co więcej – jest to niezwykle ważnie nie tylko w okresie jesienno-zimowym. Możesz sięgać po jego dobrodziejstwo przez cały rok – w ramach profilaktyki wielu chorób.

Pewnie zastanawiasz się, z czego wynikają zdolności tranu do wspierania Twojego układu immunologicznego. Odpowiedź znajdziesz w zawartych w nich składnikach.

Na pierwszy plan wysuwają się nienasycone kwasy tłuszczowe DHA i EPA. Ich rola okazuje się nieoceniona – łagodzą stany zapalne, które pojawiają się w Twoim organizmie wraz ze wzmożoną aktywnością drobnoustrojów chorobotwórczych. Ponadto wykazują się wysoką skutecznością w usuwaniu ich, jak również stymulacji prawidłowej odpowiedzi organizmu na zagrożenie.

Bardzo istotnym elementem całej układanki jest także witamina D. Podobnie jak kwasy omega-3, przyczyniają się do zmniejszenia stanów zapalnych, ale na tym jej potencjał się nie kończy. Oprócz tego hamuje replikację wirusa w duecie z pobudzeniem ekspresji genów, których zadaniem jest neutralizacja wolnych rodników. Te mogą być jedną z przyczyn rozwoju poważnych chorób, w tym m.in. miażdżycy czy też cukrzycy.

A co z witaminą A? Ta również ma ogromne znaczenie w kontekście wsparcia odporności. Z uwagi na swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające zapobiega powstawaniu stresu oksydacyjnego. Ten często osłabia funkcje układu immunologicznego, przez co stajesz się bardziej podatny na infekcje.

Tran w płynie czy kapsułkach – co wybrać?

Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Tran w płynie jest szczególnie polecany maluchom i osobom starszym ze względu na łatwość podawania. Kieruj się swoimi preferencjami, jak również jakością produktów dostępnych na rynku.

 

Artykuł sponsorowany

Exit mobile version