Suwałki
Jajka, chleb, kiełbasa i sól – to produkty, które znalazły się w wielkanocnych koszyczkach mieszkańców Suwałk. Dziś (19.04.25) w Wielką Sobotę odbywa się tradycyjne święcenie pokarmów. Niektórzy święconkę wzbogacili też o ciasto, wędliny czy słodkie baranki. Mimo że mieszkańcy regionu coraz większe znaczenie przywiązują do wyglądu i estetyki koszyczka, to najważniejsza pozostaje jednak symbolika.
Każdy pokarm niesie za sobą określone przesłanie. Jajko jest symbolem nowego życia i zwycięstwa nad śmiercią, chleb to ciało Chrystusa, sól potrafi oczyszczać i odstraszać zło, a mięso zapewnia zdrowie i płodność. O szczegółach mówi ojciec Rafał Kołodziejski, proboszcz parafii Bożego Ciała Ojców Franciszkanów w Suwałkach.
W Wielką Sobotę wierni trwają przy grobie Pańskim, rozważając mękę Chrystusa. Nie odprawia się mszy świętej. Czytane są teksty liturgii godzin. Po zachodzie słońca odbywa się liturgia wigilii paschalnej.
































![Święta dawniej i dziś. Jakie są największe różnice? [SONDA] 32 Zdjęcie jest tylko ilustracją do tekstu/Fot. Radio 5](https://radio5.com.pl/wp-content/uploads/2025/04/easter-bunny-95096_1280-crop-350x250.jpg)



