Suwałki
Jesienne specjały przygotowywały w Inkubatorze Przetwórstwa Lokalnego w podsuwalskim Sobolewie uczniowie Szkoły Podstawowej nr 6 w Suwałkach. Dzieci przygotowały jesienne ciasteczka z jabłkiem, według przepisu naszych babć. Wszystko pod okiem Małgorzaty Dojnikowskiej, opiekun Inkubatora.
Inkubator to miejsce, gdzie można wysuszyć warzywa, owoce, wytłoczyć olej czy nawet upiec chleb. Zainteresowani muszą jedynie pokryć koszt zużytej energii elektrycznej. Miejsce pozwala mieszkańcom na bezpośrednie przetwarzanie płodów rolnych, a kołom gospodyń wiejskich daje szansę szerszego rozwoju. Placówka od lat organizuje bezpłatne warsztaty kulinarne z myślą o mieszkańcach gminy Suwałki, ale też otwiera na wizyty gości spoza gminy, takich jak najmłodsi uczniowie suwalskich szkół.
























