Profesjonalne gofrownice, które są używane w branży gastronomicznej, muszą spełnić szereg ważnych wymogów. Kluczowa jest nie tylko ich moc, ale również solidne wykonanie i wysoka jakość powłoki. Ze względu na intensywne użytkowanie, takie urządzenia powinny także być w stanie pracować w trybie ciągłym i wyróżniać się łatwością utrzymania w czystości. Jak widać, w porównaniu do sprzętów wykorzystywanych w warunkach domowych, wymagania są znacznie większe. Decydując się na dobrej jakości model mamy pewność, że przygotowywanie gofrów będzie nie tylko szybkie i komfortowe, ale jednocześnie uzyskamy pyszne i chrupiące ciasto. Na jakie urządzenia można się zatem zdecydować?
Podwójna gofrownica Bartscher z żeliwną płytą
Produkt marki Bartscher to najlepsza gofrownica dla punktów gastronomicznych, które specjalizują się w serwowaniu gofrów i w związku z tym każdego dnia przygotowują sporo przysmaków tego typu. Moc całkowita sprzętu wynosi 4,4 kW, dzięki czemu mamy pewność, że ciasto upiecze się w bardzo krótkim czasie, uzyskując chrupką warstwę zewnętrzną i miękki środek. O jakich cechach należy jeszcze wspomnieć?
- Płyty wykonane z żeliwa to gwarancja perfekcyjnego przewodzenia ciepła i jego równomiernego rozprowadzenia. Co więcej, taki materiał jest odporny na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania, wyróżniając się trwałością.
- Kolejną istotną zaletą jest łatwość obsługi. Gofrownica została wyposażona w cyfrowy wyświetlacz oraz pokrętła pozwalające na ustawienie temperatury i timera. Po zakończeniu pieczenia, pojawia się sygnał dźwiękowy.
Obudowa wykonana ze stali nierdzewnej sprawia, że urządzenie jest wytrzymałe, a jednocześnie łatwe do utrzymania w czystości.
Gofrownica Liege marki Roller Grill
Opisywany sprzęt to pojedyncza gofrownica, które pozwala na uzyskanie perfekcyjnych gofrów w bardzo krótkim czasie – w ciągu zaledwie 2-3 minut. Moc całkowita urządzenia to 1,6 kW. Umożliwia ono ustawienie temperatury nawet do 300 stopni Celsjusza.
- Jedną z największych zalet gofrownicy jest łatwość czyszczenia. Wokół płyty umieszczono wyjmowaną rynienkę, w której zbierają się pozostałości ciasta. Nie trzeba zatem obawiać się, że jego resztki zostaną przypalone lub zabrudzą blat.
- Obecność regulowanych nóżek sprawia, że osoba obsługująca może liczyć na komfortowe użytkowanie i dopasowanie ustawienia do swoich potrzeb.
Podobnie jak wyżej opisana gofrownica, model Roller Grill również stanowi połączenie żeliwnych płyt i stalowej obudowy. To zatem najlepsza gofrownica dla lokali, które w trakcie sezonu przygotowują ograniczoną liczbę gofrów, jednak nie chcą rezygnować z ich jakości.
Okrągła gofrownica Deluxe marki Bartscher
Opisywany model pozwala na upieczenie gofrów w nieco innym kształcie. W tym przypadku płyty grzewcze zostały wykonane z aluminium pokrytym warstwą teflonu. Jest to alternatywa dla żeliwa, która z jednej strony zapewnia dobre przewodzenie ciepła, z drugiej jest łatwa do umycia. Co więcej, ciasto nie przykleja się do powierzchni, nawet jeśli nie użyjemy tłuszczu.
- Aby ułatwić obsługę, urządzenie zostało wyposażone w cyfrowy wyświetlacz, na którym można zaprogramować czas pieczenia oraz temperaturę w zakresie od 125 do 230 stopni Celsjusza. Moc całkowita to 1 kW.
- Dodatkowo, użytkownik może liczyć na równomierne rozprowadzenie ciasta i uzyskanie perfekcyjnego zarumienienia, co wynika z możliwości wygodnego obracania płyt grzewczych o 180 stopni w obie strony.
Każde z wyżej opisanych urządzeń stanowi dobry wybór do gastronomii. Przed podjęciem decyzji o zakupie warto jednak dokładnie przeanalizować jakie ilości ciasta są przerabiane w trakcie sezonu i jaki sprzęt jest nam faktycznie potrzebny.
Artykuł sponsorowany