Radio5
SŁUCHAJ
  • WIADOMOŚCI
    • INFORMACJE
    • KULTURA
    • MUZYKA
    • SPORT
    • POGODA
  • REGION
    • AUGUSTÓW
    • EŁK
    • GIŻYCKO
    • GOŁDAP
    • GRAJEWO
    • OLECKO
    • SEJNY
    • SUWAŁKI
    • POLSKA I ŚWIAT
  • GOŚCIE
  • RADIO5 TV
  • KALENDARIUM
  • REKLAMA
  • RADIO
    • KATALOG FIRM
    • OGŁOSZENIA
    • KONKURSY
    • LUDZIE RADIA
    • NIEZAPOMNIANI
    • AUDYCJE
      • MOTYW&AKCJA
    • PATRONAT MEDIALNY
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • KONTAKT
Brak wyników
Pokaż wszystko

Wybierz język

Radio5
  • WIADOMOŚCI
    • INFORMACJE
    • KULTURA
    • MUZYKA
    • SPORT
    • POGODA
  • REGION
    • AUGUSTÓW
    • EŁK
    • GIŻYCKO
    • GOŁDAP
    • GRAJEWO
    • OLECKO
    • SEJNY
    • SUWAŁKI
    • POLSKA I ŚWIAT
  • GOŚCIE
  • RADIO5 TV
  • KALENDARIUM
  • REKLAMA
  • RADIO
    • KATALOG FIRM
    • OGŁOSZENIA
    • KONKURSY
    • LUDZIE RADIA
    • NIEZAPOMNIANI
    • AUDYCJE
      • MOTYW&AKCJA
    • PATRONAT MEDIALNY
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • KONTAKT
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio5
SŁUCHAJ
Strona Główna Wyróżnienie Sponsorowane BSG

Jak wybrać najlepszą frytkownicę gastronomiczną? Sprawdź nasz krótki poradnik!

AA Red. AA
4 maja 2022
w Sponsorowane BSG
0
1bc
0
SHARES
0
VIEWS
Udostępnij na FacebookUdostępnij na Twitter

Frytki to jedna z najpopularniejszych przekąsek, które chętnie zamawiane są zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Obecne są one w menu niemal każdej restauracji — i tej eleganckiej, i tej w typie fast foodu. Idealnie chrupkie, a jednocześnie miękkie frytki powstaną jednak wyłącznie przy użyciu profesjonalnego sprzętu, jakim są frytkownice gastronomiczne. Jak wybrać najlepszy model do swojego lokalu gastronomicznego? Przeczytaj nasz poniższy poradnik, a przekonasz się, że nie jest to wcale takie trudne!

Frytkownica gastronomiczna do małego czy dużego lokalu?

Pierwszym, jednym z najbardziej podstawowych aspektów przy wyborze jakiegokolwiek sprzętu jest to, do jakiego typu lokalu jest dobierany. Ma to ogromne znaczenie pod wieloma względami. Po pierwsze, mały foodtruck czy przydrożny lokal fast foodu ma o wiele bardziej ograniczony metraż niż spora restauracja w centrum miasta. Będzie się to przekładało na wymiary sprzętu, jaki zmieści się w danej przestrzeni.
Po drugie, wybrana frytkownica gastronomiczna musi odpowiadać także zapotrzebowaniu danego lokalu. Jeśli nie sprzedajesz dużych ilości frytek, a przygotowywane są one jedynie okazjonalne, z pewnością wystarczy Ci sprzęt o mniejszej pojemności litrowej. Gdy jednak są one Twoim najlepiej schodzącym produktem, postaw na znacznie większy.

Elektryczna, a może gazowa frytkownica gastronomiczna?

Bardzo ważnym punktem przy wyborze konkretnego modelu frytkownicy gastronomicznej jest sposób jej zasilania. W sprzedaży dostępne są dwa warianty: elektryczne i gazowe. Pierwszy z wymienionych typów będzie korzystnym wariantem wszędzie tam, gdzie nie ma dostępu do gazu ziemnego lub miejsca na wypełnioną nim butlę. Frytkownice elektryczne są więc komfortowym zakupem pod kątem łatwości zasilenia, ale i miejsca, jakie zajmują. Mają jednak spory minus — ich cena przeważnie przewyższa cenę tych gazowych.
Frytkownice gazowe przy bardzo częstym użytkowaniu są znacznie tańszym rozwiązaniem niż te elektryczne. Wymagają one jednak połączenia do gazu ziemnego lub butli, co nie zawsze jest możliwe ze względu na warunki metrażowe czy bezpieczeństwa w danym lokalu.

Gastronomiczna frytkownica o jednej lub dwóch komorach

Poszczególne modele frytkownic mogą posiadać jedną lub dwie komory. Ten aspekt warto dostosować do pracy swojej kuchni gastronomicznej. Jeśli przygotowujesz w niej duże ilości frytek przez cały czas, jednokomorowa, pojemna frytkownica będzie dobrym zakupem. Ale jeśli powstają one w niewielkich ilościach i w różnych odstępach czasowych, dwukomorowa będzie korzystniejsza. Dlaczego? Zyskasz w ten sposób możliwość usmażenia frytek zawsze wtedy, gdy będziesz ich akurat potrzebował, dzięki czemu podasz kompletne danie, które wciąż będzie ciepłe.

Odpowiednie zabezpieczenia a komfort pracy przy frytkownicy

Każde urządzenie gastronomiczne służące do smażenia lub pieczenia musi być używane z najwyższym zachowaniem bezpieczeństwa. Panujące przy nich warunki mogą być bowiem niebezpieczne dla zdrowia — bardzo łatwo o poparzenie się przy nich. Warto zadbać o to, by wybierany model posiadał odpowiednie zabezpieczenia, pozwalające uniknąć nieprzyjemnych sytuacji.
Jednym z takich zabezpieczeń jest kranik. Jego obecność pozwala na szybką i bezpieczną wymianę oleju we frytkownicy bez konieczności jej podnoszenia. Ważna jest również obecność pokrywek, które ograniczą zasięg pryskającego gorącego tłuszczu.
Elektryczna czy gazowa? Jedno- czy dwukomorowa? Zastanów się, który model najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni gastronomicznej i podejmij przemyślaną decyzję, a z pewnością będzie to udany zakup. Powodzenia!

2bc

Artykuł sponsorowany

REKLAMA
Poprzedni

Częściowe i całkowite wyłączenie oświetlenia ulicznego w Suwałkach

Następny

Biuro w Tychach? To możliwe!

Podobne

UNISEX 3 glowna
Sponsorowane

Tenisowa Elegancja w stylu UNISEX – nowość w kolekcji DTW marki Recman

17 czerwca 2025
32 1
Sponsorowane BSG

Chrapanie, bezdech, zmęczenie – czy winny może być zły materac?

16 czerwca 2025
6bgd
Sponsorowane BSG

Profesjonalna wypożyczalnia gastronomiczna – sposób na udane wydarzenie

13 czerwca 2025
pexels shiny diamond 3762643
Sponsorowane

Maseczki do twarzy naturalne: jak wybierać?

12 czerwca 2025
33
Sponsorowane BSG

Jakie dokumenty są potrzebne do wynajęcia auta

11 czerwca 2025
23
Sponsorowane

Jak działa mumio ałtajskie? Właściwości, działanie i zastosowanie naturalnego skarbu Syberii

10 czerwca 2025
Źródło: pexel
Sponsorowane

Jak wybrać wędkę? Budowa, rodzaje, porady

10 czerwca 2025
9
Sponsorowane

Jak dobrać odpowiednią odzież do nadruku?

9 czerwca 2025
Pokaż więcej
Następny
1efgh

Biuro w Tychach? To możliwe!

Please login to join discussion

Czytaj również

Między Ełkiem a Giżyckiem znów jeżdżą pociągi

Zagłosuj na Suwalski Budżet Obywatelski

Festyn rodzinny w parafii Bożego Ciała Ojców Franciszkanów w Suwałkach

Alkohol, narkotyki, awantura i półnagi mężczyzna

OSP Potasznia i Płociczno z nowymi łodziami

Legenda nie nadąża za remontem

Nie płacił alimentów. Trafił za kratki

Kierował autem wbrew zakazowi

Pogryzł siostrze telefon

Muzyka, taniec i śpiew. Przegląd, który niesie ze sobą mnóstwo radości

REKLAMA

RADIO 5 SUWAŁKI

ul. Bulwarowa 5
16-400 Suwałki
tel. (087) 567 80 00
serwis@radio5.com.pl

RADIO 5 EŁK

ul. Małeckich 2
19-300 Ełk
tel. (87) 621 59 00
elk@radio5.com.pl

Agencja Reklamowa Radio 5

Suwałki
ul. ks. J. Zawadzkiego 2 lok. 1.2
16-400 Suwałki
tel. (087) 566 62 10
reklama.suwalki@radio5.com.pl

  • KONKURSY
  • LUDZIE RADIA
  • REKLAMA
  • PATRONAT MEDIALNY
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • NADAWCA
  • KONTAKT
© 2025 Radio5. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Praca Ełk | Ogłoszenie o pracę | The protocol | Targi pracy |
Praca Suwałki | Beton Suwałki | Praca na Gowork.pl |
XTB - czy warto?

gnews
Translate »
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • WIADOMOŚCI
    • INFORMACJE
    • KULTURA
    • MUZYKA
    • SPORT
    • POGODA
  • REGION
    • AUGUSTÓW
    • EŁK
    • GIŻYCKO
    • GOŁDAP
    • GRAJEWO
    • OLECKO
    • SEJNY
    • SUWAŁKI
    • POLSKA I ŚWIAT
  • GOŚCIE
  • RADIO5 TV
  • KALENDARIUM
  • REKLAMA
  • RADIO
    • KATALOG FIRM
    • OGŁOSZENIA
    • KONKURSY
    • LUDZIE RADIA
    • NIEZAPOMNIANI
    • AUDYCJE
      • MOTYW&AKCJA
    • PATRONAT MEDIALNY
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • KONTAKT

© 2024 Radio5. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Ta witryna wykorzystuje cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.