Radio5
SŁUCHAJ
  • WIADOMOŚCI
    • INFORMACJE
    • KULTURA
    • MUZYKA
    • SPORT
    • POGODA
  • REGION
    • AUGUSTÓW
    • EŁK
    • GIŻYCKO
    • GOŁDAP
    • GRAJEWO
    • OLECKO
    • SEJNY
    • SUWAŁKI
    • POLSKA I ŚWIAT
  • GOŚCIE
  • RADIO5 TV
  • KALENDARIUM
  • REKLAMA
  • RADIO
    • KATALOG FIRM
    • OGŁOSZENIA
    • KONKURSY
    • LUDZIE RADIA
    • NIEZAPOMNIANI
    • AUDYCJE
      • MOTYW&AKCJA
    • PATRONAT MEDIALNY
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • KONTAKT
Brak wyników
Pokaż wszystko

Wybierz język

Radio5
  • WIADOMOŚCI
    • INFORMACJE
    • KULTURA
    • MUZYKA
    • SPORT
    • POGODA
  • REGION
    • AUGUSTÓW
    • EŁK
    • GIŻYCKO
    • GOŁDAP
    • GRAJEWO
    • OLECKO
    • SEJNY
    • SUWAŁKI
    • POLSKA I ŚWIAT
  • GOŚCIE
  • RADIO5 TV
  • KALENDARIUM
  • REKLAMA
  • RADIO
    • KATALOG FIRM
    • OGŁOSZENIA
    • KONKURSY
    • LUDZIE RADIA
    • NIEZAPOMNIANI
    • AUDYCJE
      • MOTYW&AKCJA
    • PATRONAT MEDIALNY
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • KONTAKT
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio5
SŁUCHAJ
Strona Główna Wyróżnienie Sponsorowane

Jak upiec w domu chleb na zakwasie?

AA Red. AA
23 stycznia 2023
w Sponsorowane
0
1 24
0
SHARES
0
VIEWS
Udostępnij na FacebookUdostępnij na Twitter

Uwielbiasz świeży chleb? Nie ufasz składom chlebów ze sklepów i marketów? Szukasz oszczędności? Jeśli tak, to dowiedz się, jak samodzielnie upiec w domu chleb na zakwasie! Dzięki temu będziesz mieć w domu zawsze świeży, chrupiący chleb ze skłdników, które sama przygotujesz. A to wszystko taniej niż chleb z piekarni. Jeśli chcesz, możesz nawet samodzielnie przygotować własny zakwas!

Co to jest zakwas?

Zakwas to mieszanina mąki i wody, która po kilku dniach fermentacji tworzy kwaśny roztwór, w którym rozwijają się korzystne bakterie i drożdże. Zakwas daje chlebowi charakterystyczny smak i aromat oraz umożliwia jego naturalne wyrośnięcie. Można go kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie, mieszając mąkę z wodą i odstawiając w ciepłym miejscu na kilka dni. Tak przygotowany zakwas można przechowywać nawet kilka lat.

Jakie korzyści daje pieczenie w domu chleba na zakwasie?

Pieczenie chleba w domu daje wiele korzyści. Kupując chleb w sklepie, nie zawsze wiemy, co jest do niego dodawane. Masz pewność, że upieczony w domu chleb zawiera tylko te składniki, które wybrałaś. Możesz również dostosować chleb do swoich preferencji – jeśli lubisz chleb o konkretnym smaku lub strukturze, możesz dostosować proporcje składników do tego, jaki chleb lubisz najbardziej. Chleb upieczony w domu jest również zawsze świeży i smaczny, dzięki temu możesz się nim cieszyć każdego poranka. Możesz też zaoszczędzić pieniądze – chleb upieczony w domu jest zazwyczaj tańszy niż kupiony w sklepie. Trzeba także pamietać, że samodzielne wykonanie czegoś daje nam poczucie dumy i radości. Dlatego po udanym wypieku możesz się cieszyć satysfakcją z własnoręcznie upieczonego chleba.

Jakie są minusy pieczenia w domu chleba na zakwasie?

Pieczenie chleba na zakwasie wymaga nieco więcej czasu niż pójście do najbliższego marketu i kupienie chleba. Trzeba również odpowiednio wcześniej przygotować zakwas i zaczyn a następnie dwa razy odczekać, aż ciasto wyrośnie. Dlatego też pieczenie chleba na zakwasie wymaga sporej dawki cierpliwości i uwagi. Jeśli jesteś początkującym piekarzem, pieczenie chleba na zakwasie może być dla Ciebie pewnym wyzwaniem. Potrzebujesz odpowiedniej wiedzy i doświadczenia, by osiągnąć dobry efekt, ale nabyć doświadczenia możesz tylko w jeden sposób…

Przepis na chleb na zakwasie

Zaczyn– 100 g mąki żytniej razowej- 100 ml wody- zakwas żytni pełny
Ciasto– 150 g zaczynu- 150 g mąki orkiszowej chlebowej- 100 g mąki orkiszowej razowej- 160 ml wody- 1 łyżka miodu- 2 łyżki orzechów włoskich bądź nasion słonecznika (do posypania)- 8 g soli
Przygotowanie zaczynu Przygotowanie chleba zaczynamy dzień przed pieczeniem. Wtedy tworzymy zaczyn. Składniki na zaczyn przekładamy do miski i mieszamy. Miskę z wymieszanymi dokładnie składnikami przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 12-16h.
Jeśli chcesz wrzucić do chleba jakieś ziarna np. słonecznika czy dyni, należy je również dzień wcześniej przygotować. Takie nasiona najpierw płuczemy a następnie zalewamy wodą i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 12-16h. Przez ten czas zmiękną i będzie można je dodać do ciasta.
Przygotowanie właściwego ciasta Do dużej misy miksera przekładamy wszystkie składniki razem z przygotowanym wczesniej zaczynem. Po dokładnym wymieszaniu mikserem zostawiamy ciasto na około 90 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie 2-3 razy delikatnie przewracamy ciasto w misie. Zwróć uwagę na konsystencję ciasta – powinno być ono elastyczne i luźne. Następnie przekładamy ciasto na stolnicę wysypaną mąką i formujemy bochenek. Uformowany bochen przykrywamy i zostwiamy na 2-3h w temperaturze pokojowej. Po odczekaniu smarujemy wierzch ciasta wodą i posypujemy nasionami lub pokruszonymi orzechami. Następnie przekrajamy bochenek wzdłuż ostrym nożem na pół. Wstawiamy całość do rozgrzanego do temperatury 220 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15 minut. Następnie zmniejszamy tempraturę w piekarniku do około 190 stopni (nie wyjmujemy chleba!) i pieczemy dalej przez około 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy chleb z piekarnika i pozostawiamy go do ostygnięcia. I gotowe! Powodzenia!

 

Artykuł sponsorowany

REKLAMA
Poprzedni

Więcej czasu na zdobycie dotacji

Następny

Olecka ,,Kąpiel dla Odważnych”

Podobne

1ea
Sponsorowane BSG

Jeansy damskie skinny – dlaczego wciąż są numerem jeden w kobiecej garderobie?

11 lipca 2025
2711
Sponsorowane BSG

Brakuje Ci rąk do pracy? Sprawdź, jak skutecznie zatrudnić pracowników!

11 lipca 2025
TEST DROGOWY glowne
Sponsorowane

Drgania kierownicy po wymianie felg i opon? Poznaj skuteczne rozwiązanie – test drogowy Hunter w Suwałkach.

2 lipca 2025
48
Sponsorowane

Jak samodzielnie podciąć końcówki w domu? Poznaj sprawdzoną metodę „na kucyk”

2 lipca 2025
2 1ggff
Sponsorowane

Kalkulator OC – szybka pomoc w wyborze najlepszej oferty

30 czerwca 2025
radio5.com .pl 1111111111
Sponsorowane

Domowe SPA – rola maseczek do twarzy w rutynie pielęgnacyjnej

29 czerwca 2025
19
Sponsorowane BSG

Jak system MES usprawnia procesy w zakładzie przemysłowym?

27 czerwca 2025
86
Sponsorowane

Jak dbać o narzędzia akumulatorowe (wkrętarki, nożyce, podkaszarki), by bateria służyła jak najdłużej?

23 czerwca 2025
Pokaż więcej
Następny
Białe Niedźwiedzie Olecko - Tomasz Dębski

Olecka ,,Kąpiel dla Odważnych"

Please login to join discussion

Czytaj również

Wyjście z uzależnienia to proces

Nielegalni imigranci na S61 pod Ełkiem

Wigry bez prezesa, wiceprezes też kończy współpracę

Ciało w spalonym samochodzie. Kim była osoba kierująca autem?

Za nami Suwałki Blues Festival

Wakacyjna Trasa Radia 5. Byliśmy w Gołdapi

Dom Pamięci Obławy Augustowskiej otwarty

Trwają Dni Grajewa

Jubileuszowa Walka Czołgów. To było mocne uderzenie!

Obchody  Dnia Pamięci Ofiar Obławy Augustowskiej

REKLAMA

RADIO 5 SUWAŁKI

ul. Bulwarowa 5
16-400 Suwałki
tel. (087) 567 80 00
serwis@radio5.com.pl

RADIO 5 EŁK

ul. Małeckich 2
19-300 Ełk
tel. (87) 621 59 00
elk@radio5.com.pl

Agencja Reklamowa Radio 5

Suwałki
ul. Bulwarowa 5
16-400 Suwałki
tel. (087) 566 62 10
reklama.suwalki@radio5.com.pl

  • KONKURSY
  • LUDZIE RADIA
  • REKLAMA
  • PATRONAT MEDIALNY
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • NADAWCA
  • KONTAKT
© 2025 Radio5. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Praca Ełk | Ogłoszenie o pracę | The protocol | Targi pracy |
Praca Suwałki | Beton Suwałki | Praca na Gowork.pl |
XTB - czy warto?

gnews
Translate »
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • WIADOMOŚCI
    • INFORMACJE
    • KULTURA
    • MUZYKA
    • SPORT
    • POGODA
  • REGION
    • AUGUSTÓW
    • EŁK
    • GIŻYCKO
    • GOŁDAP
    • GRAJEWO
    • OLECKO
    • SEJNY
    • SUWAŁKI
    • POLSKA I ŚWIAT
  • GOŚCIE
  • RADIO5 TV
  • KALENDARIUM
  • REKLAMA
  • RADIO
    • KATALOG FIRM
    • OGŁOSZENIA
    • KONKURSY
    • LUDZIE RADIA
    • NIEZAPOMNIANI
    • AUDYCJE
      • MOTYW&AKCJA
    • PATRONAT MEDIALNY
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • KONTAKT

© 2024 Radio5. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Ta witryna wykorzystuje cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.