Miód – stosowany przez ludzkość już od czasów starożytnych, ze względu na swoją naturalną słodycz i liczne korzyści zdrowotne, które zapewnia. Cechuje się wysoką zawartością antyoksydantów, minerałów i jest antybakteryjny, co sprawia, że przydaje się nawet w leczeniu ran i infekcji. Co jeszcze trzeba o nim wiedzieć?
Właściwości miodu – które są najistotniejsze?
Miód to słodka i lepka substancja spożywcza produkowana przez pszczoły z nektaru kwiatów. Nadaje się on do słodzenia wypieków, kaw oraz herbat, ale najważniejsze jest w nim jednak to, że na przestrzeni lat wykazano jego dobroczynne działanie na organizmy ludzkie.
Co miód zawiera w swoim składzie?
Skład miodu jest wyjątkowy, zawiera:
- wodę;
- glukozę;
- fruktozę;
- minerały;
- enzymy;
- witaminy.
Glukoza i fruktoza to cukry proste, które nadają miodowi słodycz. Minerały (magnez, potas, wapń, sód) wspomagają procesy metaboliczne w organizmie. Enzymy (diastaza, inwertaza, fosfataza kwaśna) odpowiadają za wspomaganie trawienia i rozkładanie cząsteczek na prostsze związki.
Witaminy (m.in. B6, ryboflawina i kwas pantotenowy) są niezbędne do zdrowego wzrostu i rozwoju komórek. Wszystkie te składniki sprawiają, że miód nie ma sobie równych i jest pokarmem bogatym w składniki odżywcze, przynoszących wiele korzyści zdrowotnych.
Odporność a miód
Jak działa miód na odporność? Bardzo dobrze. Jest on naturalnym źródłem wielu związków korzystnie wpływających na zdrowie człowieka, zwłaszcza w tym zakresie. Jego właściwości:
- przeciwzapalne;
- przeciwwirusowe;
- przeciwbakteryjne;
sprawiają, że sięgnąć po tę słodką substancję powinny wszystkie osoby, które zmagają się z przeziębieniem w okresie jesienno-zimowym.
Dzięki dużej zawartości antyoksydantów regularne spożywanie miodu przyczynia się do zwalczania wolnych rodników i zmniejsza stany zapalne. To produkt bogaty w prebiotyki, co oznacza, że jego umiarkowane ilości pomagają w odżywieniu przyjaznych bakterii w jelitach. Mikroflora tego miejsca odpowiada w dużej miejsce za to, czy organizm jest w stanie poradzić sobie z nadchodzącymi infekcjami.
Który miód jest najlepszy i najzdrowszy?
Zła wiadomość dla osób lubiących słodzić swoje herbaty miodem: to jego surowa postać jest uważana za najbardziej odżywczą formę. Dlatego, że nie został on przetworzony lub podgrzany – oba te procesy pozbawiają go niektórych korzystnych enzymów i przeciwutleniaczy.
Do najpopularniejszych miodów, które uznaje się powszechnie za najzdrowsze, należą:
- Manuka;
- gryczany;
- wielokwiatowy;
- malinowy;
- spadziowy.
Zastosowanie miodu – jak czerpać z niego jak najwięcej korzyści?
Aby wykorzystać jak najlepiej wszystkie właściwości zdrowotne płynące ze spożywania miodu, należy:
- jeść lub pić go wieczorem;
- nie przekraczać ilości mieszczącej się w jednej łyżce;
- nie podgrzewać go (można dodać go do herbaty, ale musi być ona ostudzona);
- przyjmować go w sposób regularny, najlepiej przez cały rok.
Miód nie jest produktem tanim, ale zdecydowanie wartym swojej ceny. Należy pamiętać jedynie o tym, żeby nie jeść go w zbyt dużych ilościach, dlatego, że zawiera on sporo kalorii na 100 gramów.
Artykuł sponsorowany