Sobolewo
Chleby z białym serem oraz chlebki z siemienia lnianego przygotowywali w środę (13.12) uczestnicy ostatnich w tym roku warsztatów w Inkubatorze Przetwórstwa Lokalnego w podsuwalskim Sobolewie.
To siódme takie spotkanie i ostatnie w tym roku. Wcześniej uczestnicy zajmowali się wykorzystaniem pokrzywy, pędów sosny, nawłoci, owoców i kwiatów czarnego bzu i lawendy. Wszystkie spotkania cieszyły się wielką popularnością, a zaproszenia do udziału spotykały z dużym odzewem. Chętnych było zawsze dużo więcej niż miejsc.
Zdaniem Małgorzaty Dojnikowskiej, sołtys Sobolewa i prowadzącej warsztaty, uczestnicy traktują spotkania w Inkubatorze jako możliwość nauki, ale też wytchnienia i oderwania od codziennych obowiązków. Zdaniem sołtys, ludziom tego brakuje.
Latem, podczas zajęć na wolnym powietrzy uczestników mogło być jednorazowo kilkunastu. Teraz budynek Inkubatora może pomieścić do 10 osób. W sam raz tyle, aby spokojnie wyrobić i upiec chleb.
To ostatnie takie warsztaty w tym roku. Kolejne spotkanie w styczniu.