Ełk
Uczniowie Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku zajęli drugie miejsce w III edycji Amatorskiego Konkursu Filmowego pod tytułem „Polskie produkty to nasza chluba – pokaż co ugotować się z nich uda”, organizowanego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Olsztynie.
Na konkurs wpłynęło 20 filmów nagranych przez uczniów szkół gastronomicznych z województwa warmińsko-mazurskiego. Młodzi kucharze z Ełku w filmie konkursowym przygotowują kakor z sosem pieczarkowym i marynowanymi warzywami oraz mazurską maślankę cytrynową. W pracach nad potrawą Marysi i Hubertowi pomagały nauczycielki Agnieszka Szmel-Pietruszewska i Anna Korzeń.
Konkurs miał na celu między innymi promocję kuchni regionalnej Warmii i Mazur w oparciu o historyczne przepisy pozyskane od mam i babć w nowatorskim wydaniu, a żeby dowiedzieć czym jest kakor, zachęcamy do obejrzenia filmu. Dodamy tylko, że to bardzo popularna w naszym regionie potrawa. Nagranie publikujemy poniżej.
A w czwartek (21.03) Maria i Hubert reprezentowali szkołę w XXVI Wojewódzkim Konkursie Kulinarnym o tytuł Mistrza Szkolnej Patelni. Ełczanie uplasowali się na trzecim miejscu, gratulujemy!!!